Gazprom reia furnizarea de gaze către Europa. Putin râde de ”experții occidentali”: Ei închid totul și apoi caută pe cine să dea vina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Vladimir Putin a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina.

Fluxurile de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 sunt așteptate să repornească joi, 21 iulie, respectându-se astfel programul de întreținere programat anunțat de Gazprom. Acest lucru a fost anunțat de agenții precum Bloomberg și Reuters citate de Rai News.

Conducta, care reprezintă mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană, a fost închisă pentru zece zile de întreținere anuală pe 11 iulie - în special pentru înlocuirea unei turbine care sosește din Canada - și au existat temeri puternice că fluxurile de gaze nu se vor relua niciodată, având în vedere că luna trecută exporturile către Bătrânul Continent scăzuseră la 40%. 

În orice caz, conducta ar fi reluat funcționarea, dar la o capacitate redusă de aproximativ 160 de milioane de metri cubi pe zi. Pe piața din Amsterdam, după zvonurile despre reluarea fluxurilor pe Nord Stream 1, prețurile gazelor și-au inversat cursul.

Putin dă asigurări că Gazprom îşi va îndeplini ”pe deplin” obligaţiile 

Vladimir Putin a dat asigurări marţi că gigantul din domeniul gazelor Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina.

”Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă după discuţiile de la Teheran, transmite Agerpres.

”Nu există nicio îndoială că partenerii noştri dau vina sau încearcă să dea vina pe Rusia şi Gazprom pentru toate greşelile lor”, a adăugat Vladimir Putin.

De asemenea, liderul rus a ironizat Occidentul pentru că a încercat să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energia verde.

”Sunt mari experţi (occidentalii - n.red.) în domeniul relaţiilor neconvenţionale, iar în domeniul energiei, au decis să se bazeze şi pe tipuri de energie netradițională- soarele şi vântul. Ei înşişi închid totul şi apoi caută pe cineva pe care să dea vina - ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a mai declarat Vladimir Putin.

 

 

Citește și: 

Canada va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate, necesare gazoductului Nord Stream 1

Canada a anunțat că va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, relatează Agerpres, Decizia a fost anunțată de sâmbătă de ministrul canadian al resurselor naturale, transmit Reuters şi AFP... Citește mai mult AICI.

Citește și: 

Ucrainenii îl îndeamnă pe Trudeau să nu returneze echipamentele de gaz ale Rusiei

Comunitatea ucraineană a Canadei l-a îndemnat pe prim-ministrul Justin Trudeau să refuze să compromită sancțiunile țării împotriva Rusiei prin returnarea unei turbine despre care Moscova spune că este esențială pentru furnizarea de gaze naturale Germaniei.

Compania Gazprom, controlată de Rusia, a redus capacitatea de-a lungul conductei Nord Stream 1 la doar 40% din nivelurile obișnuite luna trecută, invocând revenirea întârziată a echipamentelor deservite de compania germană Siemens Energy din Canada.

OGTSU: Nu trebuie să cedăm şantajului Kremlinului


Reamintim că Ucraina s-a opus returnării acestor turbine către Gazprom, spunând că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania pentru a compensa scăderea livrărilor prin Nord Stream 1.

Nu trebuie să cedăm şantajului Kremlinului, a declarat joi Serhii Makogon, şeful operatorului de transport de gaz OGTSU.

Tot sâmbătă, guvernul de la Ottawa a mai anunţat că va extinde lista sancţiunilor economice împotriva Rusiei pentru a include şi producţia industrială. Noile sancţiuni se vor aplica transportului terestru şi prin conductă, precum şi producţiei de metale şi de echipamente de transport, calculatoare, electronice şi electrice, precum şi de maşini industriale, a precizat ministrul de externe Melanie Joly... citește mai mult AICI.

Citește și:

Rusia va reduce cu 40% fluxurile de gaze către Europa

Livrările rusești de gaze naturale printr-o conductă cheie către Europa vor scădea cu aproximativ 40% în acest an, a declarat marți gigantul energetic controlat de stat Gazprom, după ce sancțiunile canadiene din cauza războiului din Ucraina au împiedicat partenerul german Siemens Energy să livreze echipamente revizuite... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel