Gazoductul Nabucco se cere proiectat. Ce face Transgaz
Transgaz și-a modificat cota de participație deținută în proiectul de gazoduct Nabucco de la 17,38% la 17,48%. Mai mult, consorțiul
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății Naționale Transgaz a aprobat modificarea cotei de participare cu 0,10% în cadrul Companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC). Pe de altă parte, compania proiectului de gazoduct Nabucco și-a aprobat bugetul consolidat pentru trimestrul I din 2013.
NIC a anunțat recent ca va începe faza de proiectare pentru varianta scurtă a gazoductul Nabucco, respectiv Nabucco West. Furnizorul serviciilor de proiectare va fi compania Saipem.
Compania înființată în 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi și a opera conducta Nabucco și este deținută de toți acționarii, printre care și Transgaz, România. Ceilalți acționarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia). Inițial, din consorțiu făcea parte și compania nemțească RWE, dar la finalul anului trecut a decis să se retragă. Partea de acțiuni, pe care RWE a lăsat-o, a fost preluată de OMV.Lovitură grea pentru proiectul de gazoduct Nabucco
Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul mid-stream, este organizată conform principiilor de unbundling și se supune legislației Uniunii Europene. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naționale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare țară de tranzit.
Varianta scurtă a Nabucco este, oricum, mult în întârziere. Construcția gazoductului trebuia demarată în 2011, dar a fost amânată în mai multe rânduri. Până atunci, rușii au demarat deja cea de-a doua direcție Stream, adică South Stream, care va trece pe la bulgari, evitând România în totalitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News