Se mai spune, în spațiul gândirii în clișee, că abia după ce dreapta produce bogăție, vine stânga și face redistribuție. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. Cine, și cum, decide că s-a produs suficientă bogăție, ca să înceapă redistribuția ei? Statul, chiar și acela minimal, are această funcție redistributivă, mai puternică sau mai discretă, dar niciodată absentă. Iar acolo unde statul are bine conturată funcția redistributivă: Franța, Germania, spre pildă, societatea este mai performantă, și în partea ei publică, și în partea ei privată. Tocmai pentru că redistribuția este slabă societatea românească este mai puțin performantă, este conflictuală și lipsită de coeziune. Decalajul dintre momentul în care se formează bogăția și momentul în care se face redistribuirea a generat polarizarea economică și socială nesănătoasă, cu toate consecințele negative care decurg de aici. Practic, formarea bogăției și redistribuirea ei trebuie să fie procese concomitente și continue. Discontinuitățile în redistribuire generează frustrări și neliniște socială, care, la rândul lor, slăbesc coeziunea națională și socială.
Ultima năzdrăvănie în materie de gândire în clișee este cea legată de ”subvenționarea din bani publici a biletelor la Festivalul George Enescu pentru bogați”. Ideea este total aiurea. Da, Festivalul este finanțat din bani publici, în acea logică redistributivă despre care aminteam mai sus. Înainte de a fi bogați sau săraci, tineri sau bătrâni, români sau alte etnii, suntem cetățeni, cu drepturi și obligații egale. Și bogații contribuie cu taxe și impozite la buget, au deci tot dreptul să primească, prin redistribuție, aceleași facilități, când este vorba despre accesul la bunuri publice. Iar spectacolele din Festival sunt bunuri publice. Iar ca spectator înrăit la Festival, și nu doar la acesta, nu pot spune că sălile sunt pline de bogați și de snobi. Nu, cei mai mulți spectatori sunt oameni obișnuiți, modești, care iubesc muzica, spectacolul, cultura, și care, fără această subvenție nu ar putea să se bucure de Festival.
Nu mai insist asupra altui clișeu, acela conform căruia bogații n-au ce căuta într-un partid de stânga. Pot cita destui hiper-bogați, nu din România, evident! care au făcut politică de stânga, au fost membri ai diverselor partide comuniste. Unii dintre ei au lăsat în urma lor creații culturale excepționale.
Dacă o să renunțăm la gândirea în clișee dezbaterea publică va crește în calitate, iar soluțiile la problemele societății românești vor fi mai ușor de gândit. Acum dezbaterea publică este blocată de o mulțime de astfel de clișee, și ”câmpul tactic” brăzdat de un labirint de tranșee, spre disperarea cetățenilor, care nu mai înțeleg ce vor politicienii, pentru ce se bat și care este miza jocului. Și, din păcate, au dreptate în refuzul lor de a face politică, deși asta slăbește democrația. Dacă e ceva de luat înapoi, acest ”ceva” este tocmai încrederea omului obișnuit în capacitatea politicului de a gestiona corect, și în interes public, țara”.