Gândacul de pin, ocrotit de ecologiști, vinovat de incendiile de pădure
În ultimii ani, incendii devastatoare de pădure au afectat vestul Statelor Unite, dar și unele țări cu climă asemănătoare, cum ar fi Grecia, Spania sau Portugalia. Suprafețele afectate au crescut exponențial, cu toate implicațiile, amenințând populația din suburbiile afectate, afacerile, transportul și chiar unele orașe.
Conform cercetărilor, una dintre sursele majore de combustibil ale acestor incendii o constituie arborii morți, îndeosebi pinii.
O insectă numită Dendroctonus ponderosae, cunoscută în mod obișnuit ca gândacul de pin, este unul dintre principalii vinovați de moartea arborilor. Aceste insecte încep să producă daune atunci când femelele adulte își depun ouăle sub coaja de pin, răspândind, de asemenea, ciuperci, care transformă chimic țesuturile arborelui în hrană pentru gândacii larvari. Copacii sănătoși pot sintetiza diferite substanțe chimice pentru a respinge gândacii adulți, dar condițiile de secetă și căldura excesivă afectează capacitatea pinilor de a folosi aceste arme.
Ingineria genetică, soluție pentru a salva copacii
Numeroși experți în domeniul forestier au căutat modalități de a reduce daunele create de gândac. Cu cât mai puțini copaci morți există, cu atât vor fi mai puține incendii viitoare. Un grup de cercetători a căutat o soluție genetică pentru a crește rezistența arborilor la atacul gândacului de pin.
Această arie specifică de cercetare genetică, aflată în fază incipientă, ar putea fi amenințată de activismul ecologic, se tem ei. Grupuri precum ”Campania de stopare a copacilor MG” s-au opus mult timp modificării genetice - inclusiv testarea pe teren pe termen lung, un pas necesar pentru organismele cu viață lungă, așa cum sunt copacii - de la primul copac modificat genetic la sfârșitul anilor 1980.
În timp ce pentru alți copaci - plopi, salcâmi, eucalipt și chiar castanul american - există versiuni modificate genetic, pentru pinii vizați de acești gândaci, nu. Dar cercetătorii de la Universitatea din British Columbia și de la Universitatea din Montana au reușit să identifice trăsături genetice care determină rezistență la atacul gândacilor de pin. Și dacă aceste trăsături care oferă rezistență pot fi urmărite astfel încât să se ajungă la gene specifice, atunci acele gene ar putea fi transferate altor copaci, generând mai multă rezistență la gândaci. Sau, eventual, arborii rezistenți ar putea fi doar crescuți și favorizați să se înmulțească.
Cercetările, blocate de grupurile de presiune
Diana Six, președinta sectiunii de Științe ale Ecosistemului și Conservării de la Universitatea din Montana, a publicat în luna iulie o lucrare în publicația „Frontiere în Știința Plantelor", unde a arătat că pinii polonezi și cei cu semințe albastre care au supraviețuit infestărilor cu gândaci (mai puțin de 10% dintre toți copacii afectați) au o structură genetică distinctă față de populația generală.
„Constatările noastre sugerează că supraviețuirea la atacul insectelor are baze genetice și, prin urmare, este ereditară. Menținerea supraviețuitorilor din focare pentru a acționa ca surse primare de semințe ar putea acționa pentru a promova adaptarea", a spus omul de știință.
Studiul lui Six urmează unui raport din 2008 al British Columbia, care a descoperit, de asemenea, trăsături genetice printre copaci care au supraviețuit infestărilor cu gândaci de scoarță. În acest caz, cercetătorul UBC, Joerg Bohlmann, a analizat formarea genetică a oleoresinului din molid, arătând că o rețea genetică complexă ar putea amesteca anumite substanțe chimice care permit copacilor să supraviețuiască schimbărilor climatice.
În ambele cazuri, trăsăturile genetice (inclusiv cele moștenite în mod clar) sugerează că modificarea genetică ar putea produce un copac rezistent, dar nu au identificat în mod specific genele care ar trebui modificate. Acest lucru este deosebit de important pentru obținerea tradițională a organismelorlor modificate genetic.
Și o revizuire făcută de Universitatea Suedeză de Științe Agricole s-a plâns de lipsa cercetării, în special a studiilor de teren, care ar putea indica modul în care arborii MG pot trăi în sălbăticie.
Articolul original este disponibil pe https://geneticliteracyproject.org/2018/10/23/using-gene-editing-to-control-forest-fires-it-could-be-a-reality-if-anti-biotechnology-activists-dont-block-it/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News