Gamma, cea mai nouă tulpină Covid-19 care îi îngrijorează pe epidemiologi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
„Gamma”, cea mai nouă tulpină Covid-19 care îi îngrijorează pe epidemiologi / Foto:Pixabay
„Gamma”, cea mai nouă tulpină Covid-19 care îi îngrijorează pe epidemiologi / Foto:Pixabay
În timp ce toți vorbesc de varianta Delta a coronavirusului, experții sunt îngrijorați de Gamma, cea mai nouă tulpină Covid-19.

Variantele de coronavirus sunt cele care îl țin treaz noapte de noapte pe Scott Lindquist, medic epidemiolog pentru statul Washington. ”Trebuie să fiu sincer - ultimul lucru la care mă gândesc înainte să mă culc sunt variantele Covid, iar primul lucru la care mă gândesc dimineața sunt tot variantele”, a declarat Lindquist într-un briefing săptămâna aceasta, scrie CNN.

Astfel, în timp ce oficialii SUA din domeniul sănătății avertizează cel mai mult despre varianta Delta (tulpina B.1.617.2), descoperită pentru prima dată în India, alte variante câștigă teren în anumite zone din SUA. Una dintre ele este varianta Gamma, cunoscută și sub numele de P.1, care se răspândește rapid în Brazilia. 

„Sunt foarte îngrijorat de P.1. Am văzut-o în toată țara, desigur, dar o vedem în unele focare din estul statului Washingtonului, o vedem în alte state cu rate scăzute de vaccinare și sunt foarte îngrijorat de rolul pe care îl va avea acest P.1. va lua. Procentele au crescut.”, a spus Lindquist.

„Gamma”, identificată în mai multe regiuni din SUA

Gamma este clasificată ca o variantă demnă de luat în seamă de către Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Noua variantă iese în evidență prin dovezi ale transmisibilității crescute, îmbolnăvire mai severă, eficacitate scăzută a anticorpilor, dar și a tratamentului sau a problemelor cu diagnosticarea, potrivit CDC. Gamma a fost detectată în fiecare regiune din care CDC are informații. Conform celor mai recente date de urmărire, prevalența gamei este mai mare de 15% în mai multe regiuni, inclusiv în vest și nord-est.

Philip Chan, director medical consultant la Departamentul Sănătății din Rhode Island, a declarat că, în timp ce tulpina predominantă în stat este încă varianta Alpha, cunoscută și sub numele de B.1.1.7 și identificată pentru prima dată în Regatul Unit, varianta Gamma este comună în Rhode Island.

„Dacă te uiți la tendințele de-a lungul timpului, în ultimele săptămâni aproximativ 20% din toate variantele au fost varianta Gamma și aceasta a rămas stabilă în ultimele câteva săptămâni”, a spus specialistul pentru CNN.

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, Gamma a reprezentat 10% din toate exemplarele secvențiate în luna mai și „a crescut în toate regiunile din California”.

VEZI ȘI: OMS, avertisment despre varianta DELTA a coronavirusului: Mai rapidă, mai puternică și mai periculoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel