Gala Poeziei Române Contemporane La Centenar
Ediția a VIII-a, din acest an, a Galei Poeziei Române Contemporane a fost dedicată Centenarului Marii Uniri și a avut o desfășurare specială.
Astfel, ea a cuprins mai multe recitaluri de poezie care au avut loc pe parcursul anului în orașe românești importante pentru realizarea Unirii: la Iași, Cluj-Napoca și București, culminând cu lectura de poezie de la Alba Iulia, din ziua de 24 noiembrie, în sala Muzeului „Principia" din vechea cetate. Ruinele castrului roman, pe a cărui temelie s-a ridicat cetatea medievală a Bălgradului, au constituit un cadru neconvențional, cu acea atmosferă hieratică și enigmatică, tocmai potrivită pentru a rosti și a asculta versuri.
La eveniment a participat un public numeros și foarte cald. De asemenea, au fost prezenți Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean și Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia, ambii susținători constanți ai actului de cultură.
Moderatorul Galei, Nicolae Manolescu, a precizat felul cum s-a făcut selecția poeților prezenți la Gală: 12 critici literari activi, din toată țara și din diferite generații, care cunosc îndeaproape fenomenul poetic de la noi, au fost invitați să aleagă fiecare câte 20 de poeți pe care îi consideră reprezentativi pentru poezia română de astăzi. Cei 12 critici care au exprimat opțiunile au fost: Al. Cistelecan, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghișor, Gheorghe Grigurcu, Ioan Holban, Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Alex Ștefănescu și Răzvan Voncu. Au fost nominalizați 74 de poeți care au primit de la 12 voturi la 1 vot. (De știut că 40 de poeți au primit un singur vot.) Primii 23 de poeți clasați au fost invitați să citească la Gală. Dintre ei, poeții Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Dinu Flămând, Angela Marinescu, Ion Mircea și Marta Petreu nu au putut sau nu au vrut să participe la eveniment. Astfel, cei 15 poeți pe care Nicolae Manolescu i-a invitat pe scenă au fost: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Arcadie Suceveanu și Eugen Suciu. La sfârșit, Nicolae Manolescu a citit un poem de Ion Horea. Recitalurile poetice s-au completat unele pe altele, tocmai diferențele de stil și de tematică sporind farmecul întregului.
Admirabile au fost momentele muzicale, de la începutul, de la mijlocul și de la sfârșitul Galei, în interpretarea sopranei Raluca Lucia Cîmpean, a lui Liviu Cernat la vioară și a lui Ovidiu Pîrjol la pian.
Organizat de Uniunea Scriitorilor din România, evenimentul s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Județean Alba prin Biblioteca Județeană „Lucian Blaga" Alba. Partenerii Galei au fost Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba, arată un comunicat trimis de criticul literar Daniel CristeaEnache, directorul de imagine al USR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News