Gabriela Băncilă (ANM) răspunde la cea mai așteptată întrebare: Când revin ploile în România
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 25 iul 2022, 09:42
WhatsApp
Foto Pexels
Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, a fost întrebată când revin ploile.

„Dacă am avea un răspuns la această întrebare, ar fi un răspuns foarte așteptat. Dacă ar fi să fiu politician, v-aș spune că în curând. Glumesc și cer scuze oamenilor care lucrează în domeniul acesta. Bănuiesc că vă referiți la ploi care să rezolve problemele care sunt în momentul de față (n.r. cu privire la secetă). Nu foarte curând”, a spus Gabriela Băncilă în cadrul unui interviu pentru DCNews.

„Nu se estimează ca în următoarea lună să plouă cât ar trebui. Până să vină ploile care să conteze, măcar în ideea să se mai reducă din minusul pe care îl avem, ar fi bine măcar să plouă cât ar fi normal. Am omis să vă spun că, din septembrie 2021 și până în prezent, la nivel de țară, un mic caracter excendentar în aprilie și decembrie, în rest în fiecare lună a plouat mai puțin decât ar fi trebuit în mod normal să plouă. Deci, vă dați seama cât ar trebui să plouă pentru a ajunge să echilibrăm?!”, a subliniat meteorologul.

„Ar trebui să avem vreo două, trei perioade cu cicloni mediteraneeni, care să aducă niște ploi uniform distribuite, cu intensități variabile. Cum spuneau bunicii noștri: ploaie mocănească. După câteva episoade succesive, ar fi rețeta să ieșim dintr-o perioadă ca aceasta. Dar probabilitatea de apariție a ciclonilor mediteraneeni este mai ridicată în sezoanele de tranziție și în sezonul rece. În sezonul cald, frecvența lor este foarte redusă, pentru că ei sunt înlocuiți de aerul cald dinspre nordul Africii”, a conchis Gabriela Băncilă.

Gabriela Băncilă (ANM), ultimele informații despre vreme. Ce ne așteaptă în perioada următoare

G Ad:

Citește și...

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro