Data publicării:

Furtuna tropicală Ernesto se transformă într-un uragan de categoria 1 pe măsură ce se îndepărtează de Puerto Rico

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels
Furtuna tropicală Ernesto se transformă într-un uragan de categoria 1, în timp ce se îndepărtează de Insulele Virgine și Puerto Rico, lăsând în urmă ploi torențiale și întrerupând alimentarea cu energie electrică pentru sute de mii de case și afaceri.

Ernesto se afla la aproximativ 280 km nord-vest de capitala Puerto Rico, San Juan, îndreptându-se lent spre nord-vest, cu vânturi de aproximativ 120 km/h, conform unui raport emis miercuri de Centrul Național pentru Uragane (NHC).

„Prognoza oficială încă reflectă posibilitatea ca Ernesto să devină un uragan major în aproximativ 48 de ore”, a declarat centrul. O furtună este considerată uragan atunci când vânturile sale susținute ating 119 km/h. Un uragan major — de categoria 3 sau mai mare — are o viteză a vântului de cel puțin 179 km/h.

Ernesto — a cincea furtună numită a sezonului atlantic — ar trebui să se apropie de teritoriul insular britanic Bermuda, situat la aproximativ 1.093 km est de Carolina de Nord, până sâmbătă, cu ploi începând cel mai devreme joi, conform NHC.

Peste 500.000 de case și afaceri erau fără curent electric miercuri dimineață în Puerto Rico, conform LUMA Energy, care furnizează electricitate în acest teritoriu american. „Vom efectua inspecții de teren de îndată ce echipele noastre vor putea ieși în siguranță pe teren pentru a identifica daunele și a începe reparațiile”, a declarat LUMA într-un comunicat. Compania a afirmat că va prioritiza restabilirea curentului pentru serviciile esențiale, precum spitale și instalațiile de apă și canalizare.

Mai multe ploi torențiale care au produs inundații au căzut asupra Insulelor Virgine și Puerto Rico, centrul pentru uragane avertizând că apele acoperă unele străzi și provoacă alunecări de teren.

„Vă îndemn să rămâneți în siguranță în casele voastre, să aveți la îndemână numerele de urgență și să urmați recomandările autorităților oficiale. Siguranța tuturor este o prioritate”, a declarat guvernatorul Puerto Rico, Pedro Pierluisi, pe X.

Școlile din Puerto Rico și Insulele Virgine au fost închise miercuri, la fel și multe birouri guvernamentale. Aeroporturile din Insulele Virgine, situate la est și sud-est de Puerto Rico, erau așteptate să se redeschidă la ora 10 a.m. ora locală (1400 GMT), miercuri.

Se prognozează că Insulele Virgine vor primi până la 15,2 cm de ploaie, în timp ce până la 25,4 cm de ploaie sunt așteptate în sud-estul Puerto Rico. Insulele Virgine, Puerto Rico, Vieques și Culebra se aflau sub avertizare de furtună tropicală, conform centrului pentru uragane.

Ernesto este a doua furtună numită din Atlantic în decurs de o săptămână în acest sezon intens de uragane. Furtuna Debby, care s-a mișcat lent, a lovit coasta Golfului Floridei săptămâna trecută ca uragan de categoria 1 înainte de a inunda unele părți din Carolina cu până la 0,6 metri de ploaie.

Uraganul Beryl, primul al sezonului, a fost cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată în Atlantic când a măturat Caraibele și coasta golfului Statelor Unite ale Americii luna trecută, omorând zeci de persoane și provocând daune estimate la 6 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel