Data publicării:

Furtuna Tropicală Ernesto amenință cu ploi torențiale și posibile întreruperi de curent

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Furtuna Tropicală Ernesto a adus marți amenințări de ploi torențiale, valuri periculoase și vânturi puternice în Insulele Virgine Americane și Britanice, precum și în Puerto Rico.

Ca urmare, autoritățile din teritoriul american au decis închiderea școlilor și pregătirea pentru posibile întreruperi de curent. Furtuna, observată ultima dată la nord-vest de insula Guadalupe, cu vânturi maxime de 75 km/h, ar putea să se transforme într-un uragan până joi, după ce va trece peste Puerto Rico și va vira spre nord, în Oceanul Atlantic, a anunțat Centrul Național pentru Uragane din Statele Unite.

Ernesto, a cincea furtună numită din acest sezon, este așteptată să evite Florida și sud-estul Statelor Unite ale Americii, care încă se resimt după trecerea Furtunii Tropicale Debby.

Joseph Niskar, un avocat care s-a mutat în Puerto Rico din Michigan după ce uraganul Maria a lovit insula în 2017, se așteaptă la perioade extinse fără apă sau electricitate, similar cu experiența multora pe insulă în timpul uraganului Fiona din 2022.

"Am cumpărat un generator suficient de mare pentru a alimenta frigiderul și ventilatoarele, dar voi avea nevoie de benzină, care poate fi dificil de găsit, deoarece mulți oameni așteaptă până în ultimul moment și se formează cozi lungi", a spus Niskar.

Săptămâna trecută, Debby, care s-a mișcat încet, a lovit coasta Golfului Florida ca uragan de categoria 1, înainte de a inunda anumite părți din Carolina de Sud și Carolina de Nord cu până la 60 cm de ploaie. La fel ca Debby, cea mai mare amenințare a lui Ernesto este ploaia torențială, care ar putea provoca inundații rapide și alunecări de teren, în special în interiorul munților din Puerto Rico și al insulelor Caraibiene din apropiere.

Luni, guvernatorul Puerto Rico, Pedro Pierluisi, a activat peste 200 de membri ai Gărzii Naționale și a accelerat acordarea de beneficii alimentare pentru familiile din calea furtunii. Angajații guvernamentali au primit ziua liberă, cu excepția personalului esențial. De asemenea, oficialii au amânat prima zi de școală de marți pentru mai târziu în săptămână. Școlile din Insulele Virgine au fost, de asemenea, închise.

Puerto Rico, cu rețeaua sa electrică fragilă, are o istorie de furtuni extrem de distructive. În 2022, uraganul Fiona a lăsat fără curent electric aproximativ 80% dintre locuitorii insulei. Cu cinci ani înainte, uraganul Maria a cufundat teritoriul în întuneric.

LUMA Energy, operatorul privat al sistemului de transmisie și distribuție din Puerto Rico, a declarat pe platforma X că și-a activat operațiunile de urgență, a mobilizat echipe înaintea furtunii și a avertizat locuitorii să se pregătească pentru întreruperi de curent.

Furtuna este așteptată să traverseze părți din Insulele Leeward, inclusiv Martinica, marți, ajungând în Insulele Virgine Americane și Britanice, precum și în Puerto Rico, până seara.

Cantitatea totală de precipitații în Insulele Leeward și în Insulele Virgine ar putea ajunge până la 15 cm, în timp ce unele zone din Puerto Rico ar putea înregistra până la 25 cm de ploaie, a avertizat centrul pentru uragane. Valurile de furtună ar putea ridica nivelul apei cu până la 1 metru deasupra solului pe coasta de est a Puerto Rico și în Insulele Virgine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel