Furtună geomagnetică în desfășurare: Transmisii radio afectate, posibile aurore boreale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Prognoza meteo spațială: Alertă de furtună geomagnetică până luni seara/marți dimineața. Explozia solară ar putea interfera cu transmisiile radio și ar putea oferi o priveliște spectaculoasă a aurorei boreale.

Potrivit alertei emise sâmbătă de Centrul de Predicție a Vremei Spațiale al NOAA din Boulder, Colorado, publicul nu are motive de îngrijorare. Furtuna ar putea întrerupe transmisiile radio de înaltă frecvență, cum ar fi cele utilizate de aeronave pentru a comunica cu turnurile de control de trafic îndepărtate. Majoritatea aeronavelor comerciale pot utiliza transmisia prin satelit ca rezervă, a declarat Jonathan Lash, prognozor la centru, relatează Associated Press.

Operatorii de sateliți ar putea avea probleme în a-și urmări navele spațiale, iar rețelele electrice ar putea înregistra, de asemenea, un "curent indus" în liniile lor, dar nimic ce nu pot gestiona, a spus el.

"Pentru publicul larg, dacă aveți cer senin noaptea și vă aflați la latitudini mai înalte, aceasta ar fi o mare oportunitate de a vedea cerul luminându-se", a spus Lash.

La fiecare 11 ani, câmpul magnetic al soarelui se inversează, ceea ce înseamnă că polii săi nord și sud își schimbă pozițiile. Activitatea solară se modifică în timpul acestui ciclu, iar acum este aproape de punctul său maxim activ, numit maximul solar.

În astfel de perioade, furtunile geomagnetice de tipul celei care a sosit duminică pot lovi Pământul de câteva ori pe an, a spus Lash. În timpul minimului solar, pot trece câțiva ani între furtuni.

În decembrie, cea mai mare erupție solară din ultimii ani a perturbat comunicațiile radio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel