Data publicării:

Furtuna Ciaran face prăpăd în Europa. Vântul bate cu 200 km/h. Pană de curent masivă în Franța

Autor: Doinița Manic | Categorie: Vremea
WhatsApp
 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Furtuna Ciarana a făcut prăpăd în vestul Europei.

Furtuna Ciaran a făcut prăpăd joi în vestul Europei. Cel puţin şase oameni au murit. În plus, mai multe porturi au fost închise şi numeroase zboruri, anulate, informează Agerpres, citând AFP.

La originea tuturor acestor accidente mortale a fost prăbuşirea unor copaci din cauza rafalelor violente de vânt: două victime în Belgia, una în centrul Madridului, un şofer de camion în Franţa, o femeie de circa 40 de ani în Germania şi un al şaselea deces în Ţările de Jos.

În oraşul flamand Ghent, un copil de 5 ani care se juca afară a fost rănit de ramurile căzute. Din păcate, acesta nu a putut fi salvat, a murit la spital câteva ore mai târziu, potrivit parchetului local. Într-un incident separat, o femeie de 64 de ani, aflată în vizită din Germania, a murit  într-un parc al oraşului, în timp ce fiica sa, în vârstă de 31 de ani, a fost grav rănită.

Furtuna Ciaran a dus la întreruperea parţială a traficului feroviar în Flandra, iar trenurile circulau joi cu viteză redusă în restul Belgiei. Totodată, traficul maritim a fost întrerupt pentru ziua de azi în zona portului Anvers.

Şi aeroportul din Bruxelles s-a confruntat cu perturbări, dar zborurile au continuat să fie asigurate, în pofida numeroaselor întârzieri.

Un mort și 16 răniți în nordul Franței



Un şofer de camion a decedat în nordul Franţei după ce un copac s-a prăbuşit peste camionul său. Şaisprezece persoane, inclusiv şapte pompieri, au fost rănite în aceeaşi zonă, inclusiv una grav, potrivit Ministerului de Interne.

În Franţa, circa 1,2 milioane de locuinţe au rămas fără electricitate, inclusiv 780.000 în Bretania, în vestul Franţei.

În sudul Angliei, vânturile puternice şi ploile abundente au cauzat perturbări semnificative, conexiunile maritime din portul Dover fiind suspendate pentru o mare parte a dimineţii. Sute de şcoli au fost închise.

Mii de case au rămas fără electricitate



Insula anglo-normandă Jersey, vizată de o alertă roşie, a înregistrat vânturi de până la 160 km/h, 35 de persoane fiind nevoite să se cazeze în hoteluri după ce locuinţele lor au fost avariate, a indicat poliţia. Toate zborurile au fost anulate pe aeroporturile din Jersey, Guernsey şi Alderney.

În comitatul Cornwall, din sud-vestul Angliei, peste 8.500 de case au rămas fără electricitate. În Ţările de Jos, nivelul de alertă a fost ridicat la portocaliu, fiind aşteptate vânturi de până la 110 km/h.

Pe aeroportul Schiphol-Amsterdam, circa 200 de zboruri, în principal către destinaţii europene din apropiere, au fost anulate. De asemenea, traficul feroviar şi cu feribotul a fost întrerupt. Confruntaţi cu ambuteiajele, şoferii au fost rugaţi să aleagă telemunca.

Circulaţia trenurilor regionale în vestul Franţei este întreruptă până vineri dimineaţă. Şi circulaţia trenurilor de mare viteză a fost suspendată pe rutele Paris-Le Mans şi Paris-Nantes.

Vânturi de 200 km/h în Franța



În vestul Franţei, vânturile s-au apropiat de 200 km/h în timpul nopţii de miercuri spre joi în departamentul Finistere, din regiunea Bretania.

Transporturile au fost perturbate în special în vestul ţării, unde traficul rutier a fost oprit joi dimineaţă în Finistere. Pe aeroportul Paris-Beauvais, aproape toate zborurile au fost anulate până la prânz.

Și Spania a fost puternic afectată



În Spania, partea cea mai afectată de furtună este nord-vestul ţării, unde unele zone din Galicia sunt în alertă roşie din cauza vânturilor extrem de violente de pe coastă.

Potrivit agenţiei spaniole de meteorologie (Aemet), anumite zone de coastă din Ţara Bascilor sunt la rândul lor în alertă roşie, cu valuri care pot atinge 8-9 metri.

De asemenea, 13 zboruri au fost anulate joi pe aeroportul din Bilbao, potrivit operatorului aeroportuar spaniol Aena. Alte cinci anulări au fost înregistrate pe alte aeroporturi din Galicia, Asturias şi Cantabria.

Furtuna a dus şi la întreruperea traficului feroviar joi între Ourense şi Vigo şi între A Coruna şi Ferrol, în Galicia, precum şi pe alte linii secundare din regiunile Cantabria, Asturias şi Ţara Bascilor.

De ce apar aceste furtuni devastatoare



Portugalia nu va fi "afectată direct" de furtuna Ciaran, a declarat institutul naţional de meteorologie, care a plasat totuşi regiunile de coastă din centrul şi nordul ţării sub alertă roşie.

Evenimentele meteorologice extreme (cicloane, canicule, inundaţii, secete etc.) sunt fenomene naturale, însă încălzirea globală provocată de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană le poate amplifica. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel