Funcționarii speciali din CNSC, limbaj suburban despre judecători. CSM sesizează Inspecția Judiciară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Freepik
Freepik
CSM a anunţat că sesizează Inspecția Judiciară într-o speță controversată cu multe încrengături.

Totul a început după ce, pe 27 iunie 2023, consilierii din plenul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) au revocat-o din funcția de președinte CNSC pe Florentina Drăgan, aleasă de ei în 2019 și realeasă în 2022. Se pare că nu au fost de acord cu ordinul ei prin care introducea pontajul electronic pe baza amprentei biometrice, sistem deja folosit din 2007 pentru acces în instituție, din motive de securitate. Că acesta este principalul motiv al revocării constată hotărârea judecătorească, conform Spotmedia.ro.

CNSC este, potrivit Regulamentului aprobat prin HG 1.037 din 12 octombrie 2011, un organism independent cu activitate administrativ-jurisdicţională care soluționează contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică înainte de încheierea contractelor.

Florentina Drăgan a contestat decizia de revocare în instanță și a solicitat suspendarea ei până la rezolvarea finală a cazului. Tribunalul Brașov a suspendat revocarea și a susținut-o puternic în argumentele sale.

Pe 18 august 2023, plenul CNSC se adună din nou și decide să treacă peste decizia Tribunalului Brașov, revocând din nou pe Florentina Drăgan. Discuțiile din ședința CNSC arată cum vorbesc funcționarii speciali despre judecători: „maimuțoi de la tribunal" care „emit inepții”.

Consilierul Cătălin Popescu:

-„Tina a reușit să convingă maimuțoii de la Tribunalul Brașov că există pagube serioase care s-ar putea întâmpla din actele administrative, ceea ce este o inepție. De câte ori se va întâmpla o chestie ca asta vom reveni cu o nouă (revocare- n.red)”.

-„Probabil că procesul n-a fost privit cu destulă atenție din partea noastră, poate că vom fi mai atenți ca să nu se mai întâmple astfel de inepții juridice să ne perturbe activitatea”.

- „Invalidarea votului nostru e o aberație. Noi avem de luat o decizie care să combată efectele hotărârii judecătorești de la Tribunalul Brașov”.

Consilierul Dorel Eugen Cojoacă:

-„Exact cum a spus și Cătălin. De aici se conduce! Nu de la Tribunalul Brașov se conduce CNSC și nu oricine intră cu bocancii în această instituție poate să conducă din afară”.

-„Susțin și eu ce a spus și Cătălin. Trebuie să mergem mai departe. Mai luăm o decizie de revocare și cu asta basta."

În cadrul ședinței, două consiliere au pus în discuție faptul că o nouă revocare reprezintă o încălcare a unei hotărâri judecătorești, deci o potențială infracțiune.

Consilierul Daniel Șerban a găsit rapid soluția de nepedepsire:

-„Nu se pune în discuție nerespectarea hotărârii judecătorești. În definitiv, votul e secret, n-o să se știe cine ce votează, nu pot să fiu eu acuzat că nu respect hotărârea judecătorească”.

A doua revocare a Florentinei Drăgan, decisă în ședință din 18 august, la o zi după ce judecătorii o suspendaseră pe prima a fost și ea suspendată de instanță pe 29.09.2023. 

Alți judecători, tot de la Tribunalul Brașov, au constatat că prima hotărâre executorie și între timp definitivă a instanței a fost încălcată.

CNSC tot nu s-a oprit. A urmat așadar încă o revocare mascată, notează sursa citată.

Florentina Drăgan a fost „mutată” (termenul nu apare niciunde în lege) în funcție de execuție la Completul 5 al CNSC, dar cu salariul de președinte CNSC, ca să nu mai poată invoca paguba materială iminentă. Tribunalul Brașov a suspendat revocarea chiar rebotezată mutare.

Acum, prin voința instanței, Florentina Drăgan este din nou președinte CNSC. Până la următoarea revocare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel