Fumigene la Ministerului Culturii în cazul proiectului Roșia Montană
Printr-o scrisoare publică, Asociaţia Arhitectură, Restaurare, Arheologie l-a interpelat pe mininistrul culturii, Daniel Barbu, cerându-i să nominalizeze experţii guvernamentali care au redactat acordul ministerului cu RMGC, privind protejarea şi conservarea patrimoniului de la Roşia Montană. EVZ.ro a descoperit cine se află în spatele protestatarilor proiectului de la Roșia Montană.
[caption id="attachment_368794" align="alignnone" width="640"] Patrimoniul cultural de la Roșia Montană, protejat de RMGC. Foto: C. Andreescu[/caption]Interpelarea Asociației ARA a urmat în urma declaraţiei ministrului Culturii care afirma că: “Niciodată în istoria de 100 de ani a arheologiei româneşti nu s-au investit atâţia bani ca în acest proiect. Dacă acest proiect ar fi ajuns în Parlament, din partea Ministerului Culturii era în regulă începerea exploatării. Din punct de vedere al expertizei tehnice, chestiunile de patrimoniu sunt în cele mai bune condiții și în limitele cadrului legal. Pe temeiului analizei experte acest lucru este adevărat, pe patrimoniu nu exista nici un fel de probleme!".
Potrivit răspunsului Ministerului Culturii, 40 dintre cele mai reputate instituţii de specialitate din ţară și peste 400 de personalităţi implicate, din ţară şi din străinătate au pus în practică măsuri de cercetare şi salvgardare a patrimoniului cultural, în conformitate cu prevederile legale.
Printre acestea, Muzeul Național de Istorie a României (București); Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, condus de Ioan Piso (opozantul de azi al Proiectului Roşia Montană), Muzeul Național al Unirii, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Complexul Național Muzeal ASTRA, Complexul Muzeal Bucovina, Muzeul de Istorie “Iulian Antonescu”, Academia Românã - Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” București, Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei (Cluj-Napoca), Institutul Național al Monumentelor Istorice, Institutul de Arheologie Sistemicã, Institutul de Memorie Culturalã, vreo şase universităţi, trei instituţii de cercetare din Europa şi aproape zece entităţi private, printre care, hopa, S.C. OPUS-Atelier de Arhitectură S.R.L.
Vezi AICI precizările Ministerului Culturii
Potrivit sursei citate, în spatele războiului contra ministrului culturii se află Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol care îi mână pe arhitecţii Gheorghe Cantacuzino şi Şerban Sturdza, aceștia refuzând constant principiul Audiatur et altera pars. Căutând la Registrul Comerţului, descoperim că cei doi sunt asociaţi ai societăţii comerciale OPUS. În anii 2001-2006, compania OPUŞILOR de azi a prestat mai multe servicii pentru RMGC, cum ar fi: o serie de documente pentru trasarea zonelor de protecție a PUG-ului Roşia Montană și delimitarea zonelor în care se poate dezvolta proiectul minier, studii de arhivă, peisaj, proiectul de restaurare a monumentului funerar circular roman Tăul Găuri etc, în urma cărora constatăm că au încasat aproape 150.000 de dolari.
Potrivit evz.ro, toate studiile de specialitate întocmite de către arhitectii Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol au stat la baza delimitărilor zonelor protejate de pe cuprinsul Comunei Roşia Montană, făcând parte integrantă din Planul de Urbanism General, avizat de către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice prin Avizul 61/14.1.2002 şi Consiliul Local Roşia Montană.
Câtă vreme s-au aflat sub contract cu RMGC, arhitecţii nu au avut nici o obiecţie publică în legătură cu viziunea RMGC şi nici cu felul în care firma lor a abordat problema monumentelor istorice din zona Roşia Montană.
Situaţia s-a schimbat radical odată cu apropierea lor de fundaţiile lui George Soros, care au fondat împreună cu alţi arhitecţi Asociaţia ARA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News