Fructele care îngrașă și cele prietenoase cu silueta. Mihaela Bilic, despre cireșe: Avem și o problemă de cantitate
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @frimufilms
FOTO: Freepik @frimufilms
Mihaela Bilic a indicat care sunt fructele care îngrașă cel mai mult, dar și care sunt cele prietenoase cu silueta.

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la fructele de sezon, în contextul în care suntem adesea îndemnați să le consumăm pe acestea, dar care îl ultima vreme au ajuns să depășească ”pragurile” calorice din ”cărțile de nutriție”, motiv pentru care trebuie să fim mai atenți atunci când le consumăm.

 ”Au apărut cireșele, vin pepenii. E jale cu fructele. Nu e bine de loc. Nici cireșele nu mai sunt ce au fost. Sunt din ce în ce mai mari, mai dulci, mai pline de calorii. Cred că dacă te uiți în cărțile de nutriție, că acolo scria că au 35 de calorii/100 de grame, cred că nu mai e valabil.

Cărțile de nutriție nu se modifică ața de rapid precum ingineria genetică și tot ce înseamnă industria alimentară. Nu mai există cireșe nedulci, fără gust. Cireșele într-un top al fructelor care îngrașă, cireșele sunt în top trei, alături de pepeni și struguri.

Pepenele roșu îngrașă foarte tare. Noi, ca români, avem și o problemă de cantitate. Poate nu ne-ar îngrășa atât de tare.

O dată, dacă ar fi scumpe,  dacă ar fi mai scumpe și ar trebui să mâncăm puțin, și apoi dacă am pune castronelul de cireșe și felia de pepene la masă și fiecare ar lua o bucățică. (...) 

Dintr-un cubuleț de pepene nu ne îngrășăm, dar din jumătate de pepene, mâncat o dată, ne îngrășăm”, a explicat Mihaela Bilic la Doctor de Bine de la Pro TV.

Bilic: În cantitate mare fructele îngrașă

”Avem această lipsă de limită când vine vorba de fructe. Fructoza nu crește glicemia. Au diabeticii voie să mănânce fructoză pentru că nu le crește glicemia, dar nu e pentru că nu îngrașă. Are tot patru calorii pe gram, ca și zahărul.

Din păcate însă nu putem să consumăm fructoză prin efort fizic. Nicio celulă nu funcționează cu fructoză. Dacă depășim 10 grame de fructoză într-o zi, ficatul nu are ce să facă cu ea și o transformă în grăsime.

Trebuie să avem această conștientizare a bunătății din fructe. Fructele sunt bune, sunt naturale, cel mai sănătos desert, însă în cantitate mare fructele îngrașă”, a mai spus nutriționistul.

Cât privește cantitatea, Mihaela Bilic a subliniat că ”un kilogram de cireșe înseamnă un castronel, un pic plin. Putem, la limită, să le ținem în doi pumni. Deci, surprinzător de puțin câte cireșe intră într-un kilogram. Foarte greu de crezut că mâncăm cinci-șase cireșe. Dacă vrem să mâncăm mai multe, aș putea spune să renunțați la o masă sau în ziua respectivă să faceți o cură de cireșe”.

Care fructe sunt prietenii siluetei

Nutriționistul are și vești bine pentru cei care vor să consume fructe fără teama de a se îngrășa.

”Nu toate fructele sunt la fel. Fructele care au multe fibre - sunt niște fibre speciale în fructe, pectine se numesc, se umflă la contactul cu apa, se transformă într-un gel - este un miracol pe care l-a făcut natura. Când a pus fructoză în fruct, a pus-o cu antidotul. Adică în fruct avem fibre, avem multă apă. Această pulpă a fructelor este ca un burete care ține fructoza.

Deci noi când mâncăm fructele, dacă nu le transformăm în suc, viteza de absorbție a fructozei este mai mică. Sau chiar din unele fructe putem spune că nu se absoarbe mare lucru tocmai pentru că au multe fibre.

Pentru că tot suntem în sezon, de căpșuni nu trebuie să ne fie frică. Ele nu îngrașă, sunt fructe prietenoase cu silueta. Chiar se spune că au și efect afrodisiac. Le putem mânca și cu suta de grame, și cu jumătate de kilogram și cu un kilogram.

La pepene avem un mic secret. Pepenele roșu și pepenele galben, bine de știut, unul are licopen (n.r. cel roșu), unul are betacaroten (n.r. cel galben), amândoi sunt pigmenți foarte buni pentru piele.

Pepenele galben are de trei ori mai multe fibre decât cel roșu. Concluzia este că, la același conținut de fructoză, din pepenele galben se absoarbe mai lent. Avem un prieten în pepenele galben pentru siluetă. Iar până la toamnă, când vin strugurii, atenție mare la cireșe și la pepeni, că nu sunt chiar așa de prietenoase cu silueta”, a mai spus nutriționistul. 

Citește și: Roșiile cu brânză, ”meniul de vară” al românilor. Mihaela Bilic: N-ai ce să greșești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel