Data publicării:
Frigul si hipertensiunea arterială. Care este temperatura ideala în casă pentru a evita riscurile
Cu riscul unor noi creșteri ale facturilor la energie, este bine să limitați consumul în locuințe, mai ales acum că începe iarna. Însă, trebuie avut grijă să nu scădeți prea mult temperatura, deoarece a locui într-o casă prea rece poate dăuna în mod deosebit celor care suferă de hipertensiune.
Începeți reglarea temperaturii interioare a casei în funcție de tipul de utilizare a camerelor individuale: de exemplu nu este necesar să se încălzească până la 19° /20° C încăperile care sunt rar utilizate.
De fapt, pentru doar un grad de temperatură internă mai mare, consumul crește cu 6-8%. Cu toate acestea, trebuie avut grijă să nu scădeți prea mult temperatura, deoarece a sta într-o casă prea rece poate dăuna în mod deosebit celor care suferă de hipertensiune (tensiune arterială crescută).
O nouă cercetare realizată între 2014 și 2019 de către Școala de Mediu și Societate a Institutului de Tehnologie din Tokyo, din Japonia, a investigat această corelație. Cercetătorii au arătat că, atunci când temperatura este prea scăzută, vasele de sânge se îngustează (vasoconstricție), ducând la creșterea tensiunii arteriale. Rezultatele, publicate în Hypertension Research, sugerează, așadar, celor cu risc cardiovascular ridicat, precum persoanele hipertensive, să regleze în mod adecvat temperatura, fără a o scădea prea mult, scrie Today.
Studiul
Pentru a examina relația dintre temperatura acasă și tensiunea arterială, cercetătorii au efectuat un studiu pe peste 2.500 de familii, însumând 5.000 de persoane. Cu ajutorul senzorilor oamenii de știință au monitorizat în timpul iernilor temperatura în trei încăperi ale casei (sufragerie, dressing și dormitor), și în același timp tensiunea arterială, de două ori dimineața și de două ori seara, timp de două săptămâni. Măsurătorile au arătat că aproximativ 90% dintre japonezi trăiesc în case reci (cu o temperatură interioară minimă <18° C), în principal familii cu venituri mici și persoane care trăiesc singure.
Cu cât temperatura este mai mică, cu atât presiunea arterială este mai mare
Atunci când temperaturile au fost asociate cu valorile tensiunii arteriale, s-a constatat următorul lucur: cu cât temperaturile din incintă sunt mai scăzute, cu atât presiunea este mai mare (și invers). În special, rezultatele au arătat că presiunea maximă a fost mai sensibilă la temperatură dimineața (comparativ cu seara), înregistrând o creștere de 8,2 mmHg (milimetri de mercur) pentru o scădere de 10°C. În timp ce seara, cu aceeași scădere de temperatură, creșterea maximă a presiunii înregistrată a fost de 6,5 mmHg. În plus, rezultatele au arătat că sensibilitatea a fost mai mare la persoanele în vârstă (cu vârsta de 57 de ani și peste) și la femei.
18°C este temperatura minimă ”ideală”
În a doua parte a studiului, cercetătorii s-au uitat din nou la temperaturile locuinței în raport cu tensiunea arterială a participanților, după ce casele au suferit izolare termică. Cu această intervenție s-au izolat pereții exteriori, pardoseala și acoperișul, iar geamurile au fost înlocuite cu termopan. Acest lucru a făcut ca temperatura casei să crească cu 1,5° C și, în paralel, să reducă tensiunea arterială maximă a participanților cu 3,1 mmHg.
”Cercetarea noastră a arătat că a locui într-o casă cu o temperatură adecvată este importantă pentru prevenirea hipertensiunii arteriale și scăderea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare. În acest sens, experții sunt de acord în recomandarea unui minim intern al temperaturii de 18 ° C, așa cum este recomandat și de Ghidurile pentru locuințe și sănătate publicate în 2018 de Organizația Mondială a Sănătății”, a explicat Wataru Umishio, coordonatorul studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News