Frica de clovni e reală. Ce este coulrofobia
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Clovnii îți provoacă teamă? Află că nu eşti singurul! Coulrofobia, sau frica de clovni, este un fenomen destul de răspândit.

Studiile arată că această frică este prezentă atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Până acum, niciun studiu nu a investigat în mod specific originile acestei frici care, la o primă vedere, pare destul de absurdă. Pentru a schimba situația, a fost conceput un chestionar psihometric pentru a evalua prevalența și severitatea coulrofobiei. Chestionarul numit Fear of Clowns. amintit şi de Scientific American, a fost completat de un eșantion internațional de 987 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 77 de ani. Mai mult de jumătate dintre respondenți au spus că le este frică de clovni cel puțin într-o anumită măsură, iar 5% au spus că le este „extrem de frică” de ei.

Fobia de clovni, afecţiune reală

Interesant este că acest procent care raportează o frică extremă de clovni este puțin mai mare decât cele raportate pentru multe alte fobii, cum ar fi cele legate de animale (3,8%), sânge/injecție/răni (3,0%), înălțime (2,8%), evenimente meteorologice (2,3%), spații închise (2,2%) sau zbor (1,3%). De asemenea, s-a notat că femeilor le este mai frică de clovni decât bărbaților, ori ele sunt ceva mai dispuse să recunoască asta.

Machiajul, detaliu înspăimântător

S-a mers pe ideea că fiecare dintre oamenii care prezintă o asemenea frică a experimentat, la un moment dat, un episod traumatizant ce a implicat un clovn. Mai mult, portretizarea negativă a clovnilor în cărți și filme reprezintă un factor esențial care contribuie la coulrofobie. Acest lucru este de înțeles, deoarece unii dintre cei mai proeminenți clovni din cărți și filme sunt proiectați pentru a fi înfricoșători: cum ar fi Pennywise, clovnul demon din romanul It, din 1986, al lui Stephen King. Acest personaj a apărut cel mai recent în două filme, în 2017 și 2019, avându-l pe talentatul Bill Skarsgård în rolul principal.

Cu toate acestea, unii oameni se tem de Ronald McDonald, mascota lanțului de fast-food, cu toate că el nu este menit să te sperie. Acest lucru sugerează că ar putea exista o explicație mai adâncă a problemei. Se crede că frica de clovni provine din faptul că oamenii nu pot vedea expresiile faciale din cauza machiajului strident. Albul din jurul gurii are, de asemenea, un mare impact.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel