Franța este aproape de a-și vinde stadionul național către PSG
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Guvernul francez va analiza posibilitatea vânzării Stade de France, cel mai mare stadion sportiv din ţară, către clubul de fotbal Paris Saint-Germain, a dezvăluit ministrul Sportului, Amelie Oudea-Castera, transmite Bloomberg.  

O vânzare a stadionului naţional va fi analizată alături de opţiunea acordării unei noi concesiuni de operare, a precizat Amelie Oudea-Castera într-un interviu publicat duminică în săptămânalul Journal du Dimanche.

Vânzarea Stade de France către clubul de fotbal Paris Saint-Germain, în echipa căruia se regăsesc staruri precum Kylian Mbappe, Lionel Messi şi Neymar, va fi avută în vedere alături de alte posibilităţi, a mai spus ministrul francez al Sportului. În prezent, PSG joacă pe stadionul mai mic, Parc de Princes, care este deţinut de municipalitatea din Paris.

'Nu vrem să închidem nicio uşă', a declarat Amelie Oudea-Castera, adăugând că existenţa unui club de fotbal rezident pentru un stadion sportiv s-a dovedit a fi cea mai bună modalitate pentru a 'echilibra' modelul de afaceri.

Apelul pentru depunerea de proiecte ar urma să înceapă luni. Cu o capacitate de 80.000 de spectatori, Stade de France a fost construit pentru Cupa Mondială din 1998 şi între timp a găzduit mai multe evenimente sportive şi spectacole de divertisment important.

La finele acestui an stadionul va găzdui jocurile de la Cupa Mondială de Rugby iar în 2024 va fi gazda Jocurilor Olimpice. Giganţii francezi din domeniul infrastructurii Bouygues SA şi Vinci SA au o concesiune valabilă timp de 30 de ani pentru acest stadion, concesiune care a început în 1995 şi expiră în 2025.

Posibilitatea ca PSG să cumpere Stade de France vine după ce anul trecut preşedintele PSG, Nasser Al-Khelaifi a declarat într-un interviu că 'Parisul merită un stadion mai bun'. Clubul de fotbal se gândeşte să plece de pe Parc des Princes, iar Stade de France ar fi una din cele mai bune locuri pentru mutarea clubului de fotbal.

Cotidianul sportiv L'Equipe a dezvăluit săptămâna trecută că şi FIFA analizează o posibilă preluare a Stade de France. Publicaţia Le Figaro a estimat că el mai mare stadion sportiv din Franţa ar putea fi evaluat undeva între 400 şi 600 de milioane de euro.

Un raport din 2018 al Curţii de Conturi din Franţa a ajuns la concluzia că structura actualului contract de concesionare este una 'haotică' şi costisitoare pentru contribuabili.

Auditorii au recomandat vânzare stadionului către o entitate care ar încheia un parteneriat cu federaţiile de fotbal şi rugby din Franţa, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel