Tensiunile dintre Franța și Germania, pe tema Ucrainei, îngrijorează social-democrații cancelarului Olaf Scholz
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
După declarațiile controversate ale lui Macron, reprezentantul Germaniei se va întâlni cu ministrul de Externe al Franței pentru a discuta pe tema Ucrainei.

Stéphane Séjourné, Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, consideră că nu există o ruptură între Franța și Germania, în ciuda diferențelor evidente dintre președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz în ceea ce privește Ucraina.

"Nu există niciun conflict franco-german; suntem de acord în 80% dintre chestiuni", afirmă Stéphane Séjourné.

În plus față de declarația sa referitoare la posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina în cadrul unei conferințe de susținere a Kievului organizată de Paris pe 26 februarie, care a stârnit un val de reacții, Macron părea să critice implicit țări precum Germania care au ezitat mult timp să furnizeze anumite echipamente grele Kievului.

"Am discutat cu omologul meu german, Annalena Baerbock, și ne vom întâlni marți la Paris. Există dorința de a discuta unii cu alții", a declarat Séjourné.

"Aici nu există nicio dramă, pentru că avem același obiectiv - să susținem Ucraina", a subliniat el.

Ministrul afacerilor externe a amintit că Franța și Germania au avut "grade diferite de angajament" încă de la începutul războiului din Ucraina, în special "în ceea ce privește rachetele".

De asemenea, ministrul francez a respins ideea că discuțiile despre o prezență militară în Ucraina sunt în scopuri electorale înaintea alegerilor europene din iunie. "Chestiunea nu este electorală; este existențială. Ucraina a devenit centrul dezbaterilor electorale pentru că există, într-adevăr, diferențe de poziție cu privire la această problemă. Aș prefera ca acest lucru să nu fie cazul și să existe un consens larg dincolo de culoarea politică", a declarat Séjourné.

Tensiunile din relațiile franco-germane îngrijorează social-democrații cancelarului Olaf Scholz, care consideră că este un lucru dăunător sprijinirii Ucrainei aflate în război.
La sfârșitul unei întâlniri la Paris săptămâna aceasta, Macron a declarat că nu se poate exclude posibilitatea ca trupele occidentale să intre în Ucraina. Scholz s-a opus în mod clar și și-a reiterat opoziția miercuri: "În calitate de cancelar al Germaniei, nu voi trimite niciun soldat din Bundeswehr în Ucraina".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel