Data actualizării:
Data publicării:

Fracții, tabla înmulțirii și fizică în clasa a II-a. Cum văd profesorii noua programă școlară

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Din toamnă, elevii vor avea de învăţat mai devreme, din clasa a II-a, tabla înmulţirii, fracţiile, alături de ştiinţele naturii, inclusiv fizică. Dacă unii profesori sunt de părere că materia ar putea fi peste puterea de înțelegere a copiilor, sunt și dascăli care salută această nouă programă școlară, cu o condiție.

Elevii vor învăţa mai devreme tabla înmulţirii, predată până acum la clasa a III-a, fracţii, dar şi elemente de fizică, cum ar fi forţa, mişcarea, undele şi vibraţiile, magnetismul şi circuitul electric, noţiuni care înainte se predau abia de la gimnaziu. Profesorul de matematică Ioan Ursu, inițiatorul platformei Profu' Online, a spus, pentru DC News, că acest lucru nu este îngrijorător, dacă învățarea se va face pe bază de joc.

"Nu cred că învățatul fracțiilor și a tablei înmulțirii din clasa a II-a este un lucru făcut prea devreme. Eu am ceva să vă comunic: există un moment critic în școala românească. Mă refer la momentul când clasa a VI-a când copiii învață la algebră semnele + cu -. Atunci copiii nu înțeleg ce este cu semnele acelea cu + și -. Eu am venit cu ideea ca elevii să învețe aceste semne încă din clasa I. Învățătoarea le spune copiilor că 5-3 se poate, dar 3-5 nu se poate. Se insistă asupra acestui lucru până în clasa a VI-a, când se schimbă tot. Vine profesorul și spune că respectivul calcul se poate. Eu vin și spun așa: datoria este cu minus. Am în buzunar cinci lei și am o datorie de șase lei; înseamnă că mai am o datorie de un leu. Atunci, acea datorie este cu minus.

Este un joc făcut de mine astfel încât să fie introdus și acest semn de la algebră încă din clasele mai mici. Așadar, tabla înmulțirii, dacă se predă copiilor sub formă de joacă, nu este nicio problemă să fie învățată din clasa a II-a. Copilului trebuie să i se spună că 2+2+2=6 și nu direct: 2*3=6. Tabla înmulțirii nu trebuie să se rețină mecanic, așa cum s-a întâmplat până acum. Noua programă va avea un efect foarte bun dacă învățătorul va explica tabla înmulțurii sub formă de joacă. De asemenea, este bună și ideea de a vorbi de fracție. În loc să vorbim despre o jumătare de măr, putem spune ½. Totul trebuie făcut sub formă de joacă", a explicat pentru DC News profesorul Ioan Ursu.

Prima materie interdisciplinară

Predarea matematicii împreună cu ştiinţele naturii este importantă şi reprezintă prima materie interdisciplinară din programa şcolară.

"Este un lucru foarte bun pentru care am pledat și pledez continuu. Dacă nu se surprinde partea practică a matematicii, nu ai niciun motiv să înveți formulele matematice. Matematica a fost reprezentată foarte prost în sensul că fiecare a înțeles că azi învăță formulele, iar mâine le uită. Așadar, partea interdisciplinară este esențială. Eu mereu am predat și am pledat pentru partea practică, pentru a vedea rostul matematicii", ne-a mai zis profesorul.

Părinții sunt de părere că materia este peste puterea copiilor

Există și părinți care nu sunt de acord cu noua programă școlară spunând că ce se va preda este peste puterea de înțelegere a elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel