Fotografii cu pete uriașe întunecate pe Soare. ”Ar putea înghiți întregul Pământ”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto swpc.noaa.gov
Sursa Foto swpc.noaa.gov
Aceste pete întunecate, cunoscute sub numele de pete solare, sunt de interes pentru astronomi, deoarece tind să fie situate acolo unde câmpurile magnetice ale Soarelui sunt deosebit de puternice.

Aceste câmpuri magnetice se mișcă și se răsucesc constant. Când devin prea contorsionate, aceste câmpuri magnetice se pot realinia brusc și violent, eliberând cantități mari de energie și particule încărcate în timp ce fac acest lucru, potrivit News Week.

Ne referim la aceste erupții energetice ca erupții solare și ejecții de masă coronală (CME), care pot transfera o parte din energia Soarelui pe Pământ și pot interfera cu propriul câmp magnetic și atmosfera planetei noastre.

Erupțiile solare pot interfera cu sistemele noastre electrice

Dacă sunt suficient de puternice, erupțiile solare și CME-urile pot interfera cu sistemele electrice, precum și cu sateliții, sistemele de navigație și comunicațiile radio.

La începutul acestui an, un CME a fost creditat că a cauzat căderea unui număr de sateliți SpaceX de pe orbită, după ce i-a făcut să experimenteze o rezistență atmosferică mai mare decât se aștepta.

Pe de altă parte, CME-urile pot provoca, de asemenea, aurore deosebit de uimitoare, numite și luminile nordice și sudice, în locuri unde s-ar putea să nu apară de obicei.

Pe scurt, vremea spațială este important de urmărit, mai ales că Soarele intră acum într-o perioadă de activitate în creștere, ca parte a ciclului său solar care se repetă de 11 ani. 

Oamenii de știință pot spune cât de activ este soarele analizând câte pete solare există. Cu cât vedem mai multe pete solare, cu atât soarele este mai activ. Petele solare sunt întunecate, deoarece câmpurile magnetice intense împiedică o parte a căldurii din interiorul Soarelui să ajungă la suprafață.

Săptămâna aceasta, astronomii au observat o aglomerație de pete solare strânse împreună într-o regiune a Soarelui îndreptată spre Pământ. Au fost o sursă de activitate solară intensificată de zile întregi, scuipând erupții și radiații.

Petele solare au fost împărțite în grupuri numite 2993, 2994, 2995 și 2996 - ultima dintre acestea a apărut mai recent. Un astrofotograf a spus că ar putea ”înghiți întregul Pământ”.

Dean Pesnell, de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA, a declarat pentru Live Science: ”Sunt sigur că vom vedea regiuni active mai mari în următorii câțiva ani”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel