Fostul șef al armatei britanice avertizează că Al Treilea Război Mondial ar putea izbucni în cinci ani
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un fost șef al armatei britanice a avertizat membrii NATO că lumea se confruntă cu "un moment la fel de periculos ca oricare altul pe care l-am avut din 1945 încoace", făcând apel la membri să investească mai mult în armele lor.

Generalul Sir Patrick Sanders, care a fost șeful Statului Major britanic până luna trecută, a declarat pentru The Times că Rusia, China și Iranul sunt "noile puteri ale axei", iar un al treilea război mondial ar putea izbucni în următorii cinci ani dacă nu se iau măsuri.

Susținând că țările în cauză reprezintă o amenințare chiar mai mare decât naziștii în 1939, el a spus: "Ele sunt mai interdependente și mai aliniate decât au fost puterile axei inițiale".

"Dacă luăm măsurile corecte acum o să prevenim un conflict major"

Cu toate acestea, expertul militar a declarat că războiul nu este o concluzie inevitabilă dacă membrii NATO, inclusiv Marea Britanie, își îmbunătățesc semnificativ armamentul.

"Cele mai multe estimări vă vor spune că avem la dispoziție între cinci și zece ani înainte ca Rusia să se recapitalizeze și să poată reprezenta o amenințare", a declarat Sir Patrick.

"Dacă luăm măsurile corecte acum, dacă abordăm amenințările și lacunele pe care le avem în capacitatea noastră, dacă ne modernizăm forțele armate, dacă facem societatea și Regatul Unit mai reziliente, o să prevenim un conflict major", a adăugat acesta.

"Dacă facem acest lucru, este o probabilitate scăzută. Dacă nu o facem, crește probabilitatea și încurajează Rusia, China și Iranul", susține Generalul Sir Patrick Sanders.

Forțele armate "nu sunt suficient de puternice"

Concentrându-se pe Marea Britanie, Sir Patrick a declarat că forțele armate nu sunt acum suficient de puternice pentru a lansa operațiuni precum invazia din sudul Irakului în 2003 sau chiar misiunea din Insulele Falkland în 1982.

"Ați putea aduna cele două brigăzi care au ocupat Falklands? Da, bineînțeles că am putea", a spus el.

"Dar am putea să le aducem acolo? Am putea avea forța operativă care a făcut acest lucru posibil și care l-a susținut? Nu. Acesta este adevărul", a continuat Sir Patrick.

Deși generalul nu a dezvăluit dimensiunea stocurilor actuale ale armatei, el a declarat ziarului că cifra ar "ridica firele de păr de pe ceafă".

Războiul din Ucraina, pe primul loc pe ordinea de zi

Toți cei 32 de membri ai NATO se reunesc la Washington în această săptămână pentru a marca 75 de ani de la formarea alianței - inclusiv noul prim-ministru al Regatului Unit, Sir Keir Starmer, care s-a angajat să efectueze o revizuire a apărării în primul său an la putere.

Războiul din Ucraina se va afla pe primul loc pe ordinea de zi, în contextul ultimului atac rusesc - de data aceasta asupra unui spital pentru copii, soldat cu cel puțin 31 de morți, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel