Fostul premier pakistanez Imran Khan, condamnat la 10 ani de închisoare pentru divulgarea de secrete de stat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru divulgare de secrete de stat.

Decizia a fost anunțată de judecătorul tribunalului special Abul Hasnat Zulqarnain în timpul unei audieri care a avut loc la închisoarea Adiala din Rawalpindi.

Fostul ministru de externe al lui Khan, Shah Mahmood Qureshi, a primit, de asemenea, o pedeapsă de 10 ani de închisoare în cadrul cazului.

S-a susținut că fostul premier Khan a împărtășit conținutul unei telegrame secrete trimise de ambasadorul țării la Washington către guvernul de la Islamabad.

Khan afirmă că telegrama era dovada unei conspirații a armatei pakistaneze și a guvernului american pentru a-i răsturna guvernul, în 2022, după ce acesta a vizitat Moscova chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Condamnarea l-a exclus de la alegerile generale din țară de săptămâna viitoare

De asemenea, el a mai spus anterior că telegrama a apărut în mass-media din alte surse.

Washingtonul și armata pakistaneză au negat afirmațiile lui Khan. Sentința vine în contextul în care țara se pregătește să organizeze alegeri la 8 februarie.

Khan, un fost jucător de cricket devenit politician, a fost înlăturat din funcția de prim-ministru printr-un vot de neîncredere în aprilie 2022.

În vârstă de 71 de ani, fondatorul partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) se află în închisoare din august 2023 pentru acuzații de corupție despre care spune că sunt motivate politic.

Condamnarea l-a exclus de la alegerile generale din țară de săptămâna viitoare.

Pakistanul a fost marcat de demonstrații violente de după arestarea lui Khan în mai 2023. De atunci, autoritățile au luat măsuri drastice împotriva susținătorilor săi și ai partidului acestuia.

Partidul lui Khan a declarat că va contesta decizia și a numit-o un "caz simulat", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel