Data publicării:

Fost comandant britanic al NATO: Să "gândim inimaginabilul" și să luăm în calcul înrolarea și pregătirea țării pentru un război terestru

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Generalul Sir Richard Sherriff declară că, dacă Rusia va fi învinsă în războiul împotriva Ucrainei, va rămâne hotărâtă să reconstruiască un alt imperiu, să subjuge Ucraina și apoi să treacă la alte țări ex-sovietice, precum cele membre NATO. 

Generalul Sir Richard Sherriff, fostul comandant suprem aliat adjunct al organizației militare, a avertizat că bugetul britanic pentru apărare nu este suficient de mare pentru a extinde singur forțele armate.

El a declarat: "Înrolarea pentru majoritatea soldaților profesioniști, iar eu mă număr printre ei, este o anatemă absolută.

"Forțele armate ale Marii Britanii s-au bazat în mod tradițional și cultural pe soldați voluntari cu un serviciu îndelungat, foarte profesioniști, cu o experiență uriașă - și acesta este într-adevăr modul în care am dori cu toții să continue", spune Richard Sherriff.

Cu toate acestea, având în vedere situația globală actuală și reducerile de fonduri pentru apărare de la sfârșitul Războiului Rece, a spus el: "Cred că trebuie să trecem peste multe dintre rețineri și presupuneri culturale și, sincer, să ne gândim la inimaginabil".

"Cred că trebuie să mergem mai departe și să ne uităm cu atenție la recrutare", a mai completat generalul.

Intervenția sa urmează comentariilor șefului Statului Major General, generalul Sir Patrick Sanders, care a sugerat că bărbații și femeile din Marea Britanie ar putea fi chemați în armată în cazul unui război cu Rusia.

Șeful armatei britanice a declarat că cetățenii ar trebui să fie "antrenați și echipați" pentru a lupta într-un potențial război între NATO și forțele lui Vladimir Putin.

Rusia "hotărâtă să construiască un imperiu"

Sir Richard a declarat joi că, dacă Rusia va fi înfrântă în războiul împotriva Ucrainei, tot va rămâne hotărâtă să reconstruiască un alt imperiu rusesc, va fi hotărâtă să subjuge Ucraina și, odată ce a făcut acest lucru, va fi hotărâtă să treacă la alte țări din fostul spațiu sovietic, membre ale NATO.

"Așadar, există o amenințare reală la adresa păcii în regiunea euro-atlantică - iar modalitatea de a păstra pacea este descurajarea, o descurajare militară eficientă, convențională și nucleară", a spus el.

"Asta înseamnă să fim pregătiți pentru cel mai rău caz, care este războiul cu Rusia. Așa că asta înseamnă că forțele noastre armate trebuie să aibă efectivele, capacitățile, logistica, pregătirea necesară", a completat generalul.

Numărul de trupe este în scădere

Generalul a spus că numărul actual de trupe din Marea Britanie este în "cădere liberă", fiind de aproximativ 74.000, iar previziunile sunt și mai mici.

"Nu este o armată care să fie pregătită și capabilă să producă o divizie care să lupte în război, ceea ce aș spune că este moneda de schimb a conflictelor de mare intensitate", a spus el.

Pentru a obține voluntarii necesari ar fi nevoie de o cantitate uriașă de efort și de bani, despre care el a spus că nu există.

"Așa că eu cred că generalul Sanders are perfectă dreptate să vorbească despre o armată de cetățeni voluntari. Cred că acum, împotriva tuturor șanselor totuși, este momentul să începem să discutăm, să ne gândim la inimaginabil și să ne gândim cu adevărat cu mare atenție la recrutare, dacă vrem să livrăm numărul necesar", a spus Richard Sherriff, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel