Data actualizării:
Data publicării:

Formula 0-5-30. Cum poţi evita COVID-19, chiar dacă nu există vaccin special

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Specialiştii din medicină dau o veste uriaşă omenirii. COVID-19 poate fi prevenit şi fără un vaccin special.

Asta pentru că, spun specialiştii, vaccinarea pentru orice altceva antrenează sistemul imunitar pentru a lupta împotriva tuturor infecţiilor. Tocmai de asta copiii ar fi mai protejaţi în faţa COVID-19 decât adulţii. Astfel, se pare că schema obligatorie de vaccinuri este suficientă pentru protecţia organismului. Profesorul Alberto Mantovani, Directorul Ştiinţific al Universităţii Humanitas şi profesor emerit afirmă acest lucru în Jurnalul pentru Medicină din New England, într-un articol semnat alături de Mihai Netea. "Vaccinarea poate creşte imunitatea de bază, exact ca în cazul mişcării fizice", a explicat specialistul. 

"Imunitatea de bază este prima linie de apărare a sistemului imun. Se estimează că în mai mult de 90 la sută dintre cazurile în care organismul luptă cu un agent patogen, problema este rezolvată de mecanismul complex al acestei linii de apărare, pentru că nu are nevoie să fi întâlnit o bacterie specifică înainte, pentru a şti cum să reacţioneze. Sunt celulele care sună alarma pentru limfocitele T", a explicat Mantovani în Corriere della Sera

Vaccinurile ajută sau nu imunitatea de bază? 

"Există multe date şi multe cercetări, observaţii clinice, care arată că vaccinurile oferă protecţie împotriva bolilor. Vaccinul pentru care există cele mai bune date este cel împotriva tuberculozei. Datele spun că oamenii vaccinaţi sunt protejaţi de boli infecţioase la plămâni, dar nu numai. Nu înseamnă, însă, că de acum ar trebui să ne facem toţi vaccinul BCG. Dar dacă l-am făcut, avem un grad de protecţie suplimentară. 

În ceea ce priveşte vaccinul antigripal, datele  nu sunt încă sigure, dar putem concluziona că aceste noi cercetări ne arată că avem motive în plus să ne vaccinăm, pentru că ne putem pregăti mai bine sistemul imunitar. Nu avem dovezi în acest sens, dar bănuim că acesta este unul dintre motivele pentru care copiii sunt mai protejaţi în faţa COVID-19, pentru că ei trec prin schema completă de vaccinări până la pubertate", a mai spus profesorul . 

Formula 0-5-30, salvatoare? 

"În plus faţă de vaccinuri, le recomand oamenilor formula 0-5-30. O ţigări, pentru că fumatul creşte riscul de inflamaţii pulmonare. 5 porţii de fructe şi legume pe zi, pentru că persoanele care le consumă au un risc mai mic de deteriorare a sistemului imunitar. În final, 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi. Asta pentru că grăsimea în exces este un factor de risc dovedit în ceea ce priveşte decesul din cauza COVID-19", a conchis Alberto Mantovani. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel