Data publicării:
”Focuri de tabără“ pe Soare. Imaginile SPECTACULOASE surprinse de Solar Orbiter
NASA și Agenția Spațială Europeană au lansat cele mai apropiate imagini cu Soarele făcute vreodată, care surpind micro-explozii solare ce au primit denumirea de „Focuri de tabără“.
Imaginile au fost suprinse de sonda Solar Orbiter luna trecută, la o distanța de 77 milioane de kilometri de Soare, adică aproximativ jumătatea distanței dintre stea și Pământ, arată The Sun.
Lansată în februarie, nava spațială va coborî, în cele din urmă, până la 42 de milioane de kilometri față de Soare, mai aproape decât orice sondă înaintea sa și chiar decât Mercur. Acesta va folosi forța gravitațională a lui Venus și a Pământului pentru a-și regla traiectoria, înainte de a intra pe orbita operațională în noiembrie 2021.
Cercetătorii europeni și americani din spatele misiunii au spus că aceste primele imagini pun într-o nouă lumină misterioasele straturi exterioare ale Soarelui.
„Primele imagini depășesc așteptările noastre“, a spus dr. Daniel Müller, om de știință al proiectului Solar Orbiter la Agenția Spațială Europeană (ESA). „Putem vedea deja indicii ale unor fenomene foarte interesante pe care nu le-am putut observa până acum în detaliu”, a adăugat acesta.
Imaginile, lansate joi, arată mini flăcări solare, numite „focuri de tabără“. Acestea sunt scurte erupții ale radiațiilor de mare energie de pe suprafața Soarelui, care pot interfera cu comunicațiile radio de pe Pâmânt.
Deocamdata oamenii de știinta nu știu dacă aceste „focuri de tabără" sunt doar versiuni miniaturale ale unor explozii solare majore sau rezultatul unui mecanism solar cu totul diferit. Au apărut, însă, deja teorii care susțin că aceste micro-explozii solare ar putea avea un rol în producerea unuia dintre cele mai misterioase fenomene solare, așa-numita încalzire coronală, un proces misterios prin care stratul exterior al Soarelui, cunoscut sub numele de corona, este de aproximativ 300 de ori mai fierbinte decât straturile de mai jos.
Pentru a afla mai multe, oamenii de știință vor monitoriza temperaturile acestor focuri de tabără, folosind un instrument de pe nava spațială cunoscut sub denumirea de SPICE (Spectral Imaging of the Coronal Environment). Solar Orbiter va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă straturile atmosferice ale Soarelui. Sonda va analiza suplimentar vântul solar.
Înțelegerea asupra activității solare ar putea ajuta oamenii de știință să facă predicții cu privire la evenimentele meteorologice spațiale. Aceste evenimente pot deteriora sateliții și pot perturba infrastructura de pe Pământ pe care se bazează telefoanele mobile, transportul, semnalele GPS și rețelele de electricitate.
Solar Orbiter va folosi forța gravitațională a lui Venus și a Pământului pentru a-și regla traiectoria, înainte de a intra pe orbita operațională în noiembrie 2021. „În acel moment, va trimite înapoi mult mai multe date despre suprafața Soarelui. De asemenea, va zbura peste polii Soarelui și va transmite imagini”, a spus Dr. Harper.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News