Focaccia Mille Bolle cu usturoi. Rețeta simplă fără frământare
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Table diary 식탁일기
Sursa Foto YouTube Table diary 식탁일기
Focaccia mille bolle este o rețetă simplă, rapidă și foarte ușor de făcu.

Este o rețetă trendy care circulă acum prin social media și care este testată de multe gospodine. Din 520 g de făină se face o focaccia aerată și înaltă de peste 5 cm (chiar de 7-8 în zonele cu bule mari)! 

Din cantitățile de mai jos rezultă o focaccia mille bolle de 25×37 cm. Puteți folosi și tăvi de 25×35 cm sau tipsii rotunde cu 30-32 cm diametru. Dacă o faceți în tava cuptorului (de 33×42 cm) atunci sau nu o întindeți chiar până la margini, sau muliplicați toate ingredientele cu 1,5X și atunci veți umple bine tava. Ca inspirație mi-a servit video inserat la finalul rețetei, scrie Una Famiglia in Cucina.

Ingrediente

  • 520 g făină albă cu min. 11 g proteină, 400 g apă călduță, 4 g drojdie uscată sau 10 g proaspătă, 30 g ulei de măsline, 15 g sare (cca. 3% față de făină). În plus, puțin ulei pentru uns tava, mâinile și pentru stropit focaccia, ierburi aromatice la alegere.

E mai bine e să vă apucați de treabă seara deoarece prima parte a preparării durează cca. 1 h și 15 minute. Pe urmă bagați aluatul la frigider și continuați a doua zi.

Instrucțiuni

  1. Se amestecă făina într-un bol și se adaugă treptat apa călduță cu drojdia topită. Continuați să amestecați la viteză medie.

  2. Se adauga apoi lingurita de zahăr, uleiul de măsline extravirgin și la final sarea.

  3. Aluatul este foarte hidratat prin urmare va fi moale, lipicios și nu se va desprinde de pe pereți: este absolut normal. Datorită procentului mare de apă prezent vom putea obține o focaccia plină de bule și alveole.

  4. Mic truc: atunci cand trebuie sa manevrezi aluaturi foarte hidratate, pentru a nu se lipi de mâini, iți sugerez sa iți umezești mâinile cu puțină apă înainte de a frământa! Apoi turnați aluatul într-un castron și începeți să pliați aluatul ( practic îl împachetați ca pe pe plăcinte de mai multe ori). Cam de 3 ori la fiecare 30 de minute. Pliurile sunt un pas fundamental pentru a incorpora aer si a da structura retelei de gluten a focaccei noastre, pentru a obtine apoi o alveolare perfecta.

  5. Cu mâinile încă umede cu apă, întoarceți aluatul cu susul în jos, astfel încât pliurile să fie în contact cu vasul. Acoperiți cu o cârpă și lăsați să se odihnească timp de 30 de minute. Ai terminat prima rundă de pliuri.

  6. După primele 30 de minute, continuați cu a doua rundă de pliuri și lăsați-o să se odihnească încă 30 de minute. Apoi continuați cu ultima rundă de pliuri și lăsați coca de aluat formată la dospit pentru aproximativ 1h30.

  7. După ce s-a terminat dospirea, puneți vasul acoperit cu folie alimentară la frigider pentru 24 de ore pe raftul de jos. În timpul fazei de maturare în frigider, vei începe să vezi cum se formează bulele.

  8. După 24 de ore, scoateți aluatul și lăsați-l la temperatura camerei timp de 1 sau 2 ore (depinde de temperatura casei dumneavoastră). Încă cu mâinile umezite cu apă, turnăm aluatul într-o tigaie bine unsă cu ulei de aproximativ 25×35, facem o singură rundă de pliuri și nu uitați să întoarceți aluatul cu susul în jos, astfel încât pliurile să fie în contact cu tigaia. Acum lăsăm să crească direct în tavă pentru aproximativ 1 oră.

  9. Dupa ultima dospire, aluatul, umflat, va fi acoperit toata suprafata tigaii. Apoi turnați peste el un pic de ulei și un praf de sare.

  10. Acum vine partea distractivă: cu degetele începeți să formați cavitățile clasice de focaccia. Făcând acest lucru, aerul va ieși și se vor forma multe bule frumoase.

  11. Pregătiți saramura: amestecați uleiul de măsline extravirgin cu apa într-un bol, adăugați un praf de sare și turnați-o peste focaccia.

  12. Se condimenteaza cu maslinele verzi si se coace la 200 de grade in cuptorul static timp de 30 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel