Flossie, cea mai bătrână pisică din lume, a intrat în Cartea Recordurilor
Flossie, în vârstă de aproape 27 de ani – care este echivalentul felin al vârstei de 120 de ani umani, conform Guinness World Records – şi-a primit, oficial, titlul de cea mai bătrână pisică din lume.
Pisica a primit, joi, recunoaşterea oficială din partea Guinness World Records, la vârsta record de 26 de ani şi 329 de zile, potrivit unui comunicat de presă. Deşi i-a slăbit vederea şi este surdă, se pare că este sănătoasă, relatează CNN. „Ştiam de la început că Flossie este o pisică specială, dar nu mi-am imaginat că îmi voi împărţi casa cu un deţinător al recordului mondial”, a spus proprietara Vicki Green, care a adoptat-o după ce pisica a fost predată în august unei organizaţii de caritate, Cats Protection. „Este atât de afectuoasă şi jucăuşă, mai ales mi se pare dulce când îţi aminteşti câţi ani are”, a adăugat ea.
Flossie a trăit mai întâî ca pisică fără stăpân, în apropierea spitalului Merseyside din Liverpool, nord-vestul Angliei, în primele câteva luni de viaţă, în 1995. A fost adoptată de un angajat al spitalului, alături de care a locuit 10 ani înainte de a muri proprietarul. Flossie a fost luată de sora defunctului şi, după alţi 14 ani, al doilea proprietar a murit. Ea a ajuns apoi la fiul celui de-al doilea proprietar timp de trei ani, înainte de a fi încredinţată Cats Protection.
Atunci a început să se răspândească vestea despre vârsta ei înaintată. ”Am fost uluiţi când am văzut că documentele veterinare ale lui Flossie au arătat că are 27 de ani”, a declarat Naomi Rosling, coordonatorul organizaţiei de caritate. Proprietarii de pisici preferă să adopte o pisică mult mai tânără, iar animalele în vârstă îşi trăiesc adesea ultimele zile în adăposturi. „Întotdeauna mi-am dorit să ofer pisicilor mai în vârstă o viaţă confortabilă”, a spus Green, care speră că povestea lui Flossie va încuraja potenţialii proprietari de pisici să ofere un refugiu pentru animalele mai în vârstă. Cea mai bătrână pisică care a trăit vreodată, Crème Puff, a ajuns la vârsta de 38 de ani şi trei zile, pe 6 august 2005.
Vorbeşte-i pisicii ca unui bebeluş şi vei avea toată atenţia ei
Pisicile sunt mult mai receptive dacă stăpânii le vorbesc ca unor bebeluși și ignoră comenzile când aceștia folosesc tonul obișnuit, este concluzia unui studiu recent citat de The Guardian. Majoritatea oamenilor adoptă automat un ton blând atunci când vorbesc cu animalele sau cu copiii.
Deși cercetările anterioare au sugerat că acest tip de comunicare ar atrage atenția câinilor, nu se știa despre care ar fi reacția pisicilor când li se vorbește astfel. Pentru a investiga, Charlotte de Mouzon și colegii de la Universitatea Paris Nanterre au analizat reacțiile a 16 pisici la auzul unor propoziţii preînregistrate, ce au fost rostite de stăpânii lor sau de străini. Cercetătorii au observat că pisicile nu au reacționat când un străin le-a strigat numele, însă când proprietarul lor a făcut-o, 10 dintre cele 16 pisici au manifestat schimbări care sugerează o atenție sporită.
De asemenea, pisicile au arătat mai multe semne de interes atunci când și-au auzit stăpânul rostind propoziții pe un ton folosit de obicei pentru a se adresa pisicii lor - dar nu și atunci când un străin a folosit același ton sau când stăpânul lor a rostit aceeași propoziție ca și cum s-ar adresa unui om adult. „Mult timp s-a crezut că pisicile sunt creaturi foarte independente, interesate de [oameni] doar pentru a mănânca și a le oferi adăpost, dar faptul că reacționează în mod specific la stăpânul lor, și nu la oricine li se adresează susține ideea că sunt atașate”, a spus de Mouzon. „Sunt dovezi suplimentare care ar trebui să încurajeze oamenii să considere pisicile ca fiind animale sensibile și comunicative.” Având în vedere aceste constatări, de Mouzon spune că stăpânii de pisici nu ar trebui să se simtă jenați că vorbesc cu animalele lor de companie în acest fel. „Și eu vorbesc cu pisicile mele ca și cum ar fi copii – și ele chiar îmi răspund”, a spus ea. „Ele înțeleg că le acordăm atenție.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News