Finalul pandemiei este foarte aproape, spune directorul general al OMS
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Se întrezăreşte finalul pandemiei de COVID-19, spune directorul general al OMS.

Omenirea nu s-a aflat niciodată într-o poziţie atât de bună pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 care a dus la moartea a milioane de persoane începând cu sfârşitul anului 2019, a spus directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP.

„Săptămâna trecută, numărul deceselor săptămânale asociate COVID-19 a scăzut la cel mai mic nivel din martie 2020. Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia, a spus Tedros cu prilejul unei conferinţe de presă. Cu toate acestea, a avertizat: „Nu am ajuns încă acolo, dar finalul este foarte aproape!”

„Cineva care aleargă la un maraton, nu se opreşte când vede linia de sosire. Aleargă mai repede, cu toate energie care i-a mai rămas. La fel şi noi, a subliniat directorul OMS.

„Putem vedea cu toţii linia de sosire, suntem pe punctul de a câştiga, dar ar fi cu adevărat cel mai prost moment să ne oprim din alergat, a insistat el. „Dacă nu profităm de oportunitatea asta, riscăm să avem mai multe variante, mai mulţi morţi, mai multe perturbări şi mai multă nesiguranţă, a avertizat Tedros făcând apel la „folosirea acestei oportunităţi.

Potrivit celui mai recent raport epidemiologic publicat de OMS şi consacrat COVID-19, numărul cazurilor a scăzut cu 12% în săptămâna 29 august - 4 septembrie în comparaţie cu săptămâna precedentă ajungând la circa 4,2 milioane de noi infecţii declarate. Numărul infectărilor este fără îndoială mult mai ridicat nu doar întrucât cazurile uşoare nu sunt neapărat declarate, ci şi pentru că numeroase ţări au desfiinţat centrele pentru testare, susţine AFP. Pe 4 septembrie, OMS a contabilizat peste 600 de milioane de cazuri confirmate oficial - un bilanţ fără îndoială mult mai mic decât realitatea consideră AFP - , la fel ca şi cel al morţilor înregistraţi oficial - 6,4 milioane de persoane decedate.

Citește și...

Ministerul Sănătăţii: 2.254 de cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore

Un număr de 2.254 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 860 mai puţine faţă de ziua anterioară, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, 474 dintre cazurile noi înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti - 320 şi în judeţele Timiş - 162 şi Cluj - 135 şi Iaşi - 131.

Cea mai mare incidenţă se menţine în judeţul Cluj - 2,51, urmat de Timiş - 2,33 şi Sibiu - 1,84.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 3.721 de teste RT-PCR (2.220 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.501 la cerere) şi 15.461 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.465.459 teste RT-PCR şi 11.405.936 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României au fost înregistrate, până în prezent, 3.247.140 cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile noi, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, în ultimele 24 de ore, un număr de 90 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel