Data actualizării:
Data publicării:

Fermierii italieni vor traversa Rubiconul pentru a crea o blocadă în jurul Romei

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
Fermierii italieni amenință că pot deveni și „nesuferiți”.

Peste 1.000 de tractoare s-au adunat la porțile Romei vineri, pregătindu-se să defileze spre capitala italiană, într-un val de demonstrații ale producătorilor agricoli care se răspândește în Europa.

În timp ce protestele s-au calmat în Franța și Germania, ele au câștigat amploare în Italia, chiar și în condițiile în care guvernul prietenos cu fermierii al primei ministre Giorgia Meloni se străduiește să satisfacă revendicările acestora.

Fermierii din Italia au organizat blocade în întreaga țară în ultimele săptămâni, invocând motive „cum că Bruxelles-ul intenționează să oblige italienii să consume carne crescută în laborator și făină de insecte.”, notează Politico.

Până joi seara, aproximativ 1.600 de tractoare erau parcate în taberele de protest, cum ar fi Passo Corese, la periferia Romei, și se aștepta ca multe altele să sosească până luni, conform lui Giancarlo Carapellotti, purtător de cuvânt al mișcării Fermierii Trădați, care organizează protestele.

Bannerele de la baza fermierilor includeau mesaje precum "Piață Incorectă - Îți Iei Demnitatea!" și "Fără Fermieri, Fără Mâncare!"

O demonstrație planificată în centrul Romei vineri a fost anulată în ultimul moment, dar un convoi de patru tractoare în culorile roșu, alb și verde ale tricolorului italian s-a îndreptat spre Colosseum și Circus Maximus dimineața, în timp ce navetiștii se pregăteau de haos vineri seara, când sute de fermieri urmau să înconjoare centura orașului.

Fermierii cer o întâlnire cu Meloni sau cu ministrul său al agriculturii - și cumnatul său - Francesco Lollobrigida. Dacă nu, au amenințat că vor bloca capitala, trăgând paralele critice cu Marșul asupra Romei din 1922 al lui Benito Mussolini.

„Detinem capacitatea de a deveni nesuferiți”


Între timp, zeci de fermieri din nord s-au adunat la locul desfășurării festivalului muzical iconic al Italiei din San Remo, după ce activiștii din mișcarea populistă Agrarian Redemption au fost invitați - și apoi retrăși - să-și exprime nemulțumirile pe scenă în timpul show-ului TV în stilul X-Factor urmărit de până la 16 milioane de oameni.

Joi, un mic grup de tractoare s-a îndreptat spre San Remo cu speranța că li se va permite să intre pe scenă, înainte ca RAI, postul de televiziune de stat care organizează competiția, să declare că este "imposibil."

Filippo Goglio, unul dintre purtătorii de cuvânt ai fermierilor, a declarat presei locale: "Au revenit asupra cuvântului lor. Vrem să urcăm pe scenă într-un fel sau altul, altfel vom pune festivalul într-o dificultate serioasă. Am fost întotdeauna pașnici, dar dacă ne enervăm, deținem capacitatea de a deveni nesuferiți." 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel