Data actualizării:
Data publicării:

Fentanilul, de 100 de ori mai puternic decât morfina. Dr. Radu Țincu: Nu e nevoie de alcool, omoară și fără

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @prostooleh
FOTO: Freepik @prostooleh
Dr. Radu Țincu, medic toxicolog, atrage atenția cu privire la consumul de medicamentele extrem de puternice folosite de dependenții de droguri.

Cazul angajatulului unei farmacii din București, prins în flagrant, în timp ce vindea mai multe cutii cu Fentanil și Oxicodonă,  medicamente extrem de puternice folosite de dependenții de droguri, aduce în discuție modul în care aceste medicamente sunt prea accesibile, deși sunt medicamente care în mod normal se eliberează în baza unei prescripții medicale speciale.

Medicul Radu Țincu, specialist ATI și toxicologic, a explicat că există un decalaj în listarea substanțelor considerate periculoase între țările din UE și România.

”Avem din păcate acest decalaj. Există alertă europeană pentru aceste substanțe. Legislația din România spune că la 6 luni de la publicare în UE a oricărei substanțe de pe această listă de alertă trebuie transpusă în legislație. Din păcate, unele substanțe de 2-3 ani nu sunt transpuse și actualizate. (...) Producerea aceasta de substanțe noi, care se face foarte repede, sunt chimiști care au plecat din zona de farmacie și se duc în zona de trafic de droguri.

Acest lucru va trebui să ducă la debirocratizare, nu putem să punem termene care depășesc cu mult capacitatea acestor oameni de a obține substanțe.

Și nu înțeleg de ce pentru un act publicat în UE avem nevoie de 6 luni să îl transpunem în legislația românească. El trebuie publicat astăzi în UE și mâine să fie  publicat în Monitorul Oficial, astfel încât o substanță care este identificată letală pentru sănătatea umană, în toate țările europene să fie interzise și în România.

Acest lucru este extrem de simplu, este doar un act normativ și ar trebui să poată fi actualizat fără niciun fel de problemă”, a declarat medicul Radu Țincu la Realitatea Plus.

În ceea ce privește gama de medicamente destinate depresiei, sedativ-hipnotice, dr. toxicolog a afirmat că ”există prescripția securizată a rețetei, în patru exemplare, care sunt dedicate acestor medicamente, din păcate Ministerul Sănătății a uitat că o parte dintre aceste sedativ - hipnotice trebuie trecute pe această listă, iar ele se eliberează pe prescripție simplă.

Știți câte rețete falsificate au fost identificate în farmacii pentru că tinerii scanează parafa medicului și merg cu rețeta falsificată și cumpără aceste medicamente?

Ministerul Sănătății trebuie să facă această actualizare astfel încât toate aceste medicamente cu efecte psihoactive să fie eliberate pe acea prescripție medicală, astfel încât să putem să controlăm trasabilitatea substanței respective”, a mai spus medicul.

Fentanil, medicament de mare risc

De asemenea, mai spune medicul toxicolog, în ceea ce privește Fentanilul, ”acesta este un medicament de mare risc, este un medicament anestezic, un medicament care poate produce oprirea respirației într-un minut de la administrarea intravenoasă.

Îl folosim în sala de operație sau de terapie intensivă, doar atunci când pacientul respiră asistat de un ventilator. Stopul respirator apare foarte rapid. Americanii au pus această substanță pe primul loc în topul substanțelor cu toxicitate pentru consumatorii de droguri. Nici o altă substanță din America nu a creat atâta dezbatere ca Fentanilul, pentru că are o potență de până la 100 de ori decât morfina. 

Și atunci ne punem întrebarea: Cum o să gestionăm când va fi folosit pe scară largă și în țara noastră?”, a mai spus medicul, care a subliniat că nu este nevoie de o combinație cu alcool, deoarece ”omoară fără alcool”.

Citește și: Încă 25 de procurori DIICOT pentru "fenomenul drogurilor". Ministrul Justiției: Vor avea foarte mult de muncă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel