Fenomene severe imediate. Vârful episodului de vreme rea, în seara aceasta, anunță ministrul Mediului: Cod Roșu
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 29 mai 2022, 17:53
WhatsApp
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut un anunț alarmant. 

Potrivit unei postări pe site-ul Ministerului Mediului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a convocat duminică o nouă şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a actualizării avertizărilor hidro-meteo de Cod galben şi Cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, precum şi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, potrivit unei postări pe site-ul instituţiei.

”Cod Roșu în anumite zone”

“Din păcate, pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum şi posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice Cod roşu în anumite zone, în această noapte. Formaţiile de intervenţie ale ANAR trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

″Începând de ieri dimineaţa, structurile teritoriale ale Administraţiei Naţionale Apele Române monitorizează permanent cursurile de apă, au activat formaţiile de intervenţie, au fost pregătite materialele şi echipamentele din stocurile de apărare şi au fost efectuate manevre de pregolire, în vederea asigurării volumului de atenuare, la mai multe acumulări din zonele afectate. Până în prezent, nu au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de apărare pe niciunul dintre cursurile de apă monitorizate”, se spune în postarea MMAP, conform StirileProTV

Cod Galben și Cod Portocaliu, acum

La această oră, este în vigoare un Cod Galben, valabil până luni dimineață, la ora 10:00. 

”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55...75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.” anunță ANM. 

De asemenea, până la ora 03:00, în noaptea de duminică spre luni, avem în vigoare și un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente. 

”În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50...90 l/mp. Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75...90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.” conform ANM. 

Vremea în iunie 2022. Mit spulberat din ANM: Cea mai ploioasă. Furtuni și caniculă, prognoză specifică lunii iunie

Luna iunie se caracterizează prin vreme capricioasă, nu blândă și caldă, așa cum greșit ne-am putea imagina despre prima lună de vară, subliniază Gabriela Băncilă. 

”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, pentru DCNews. 

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?