Favipiravirul, medicamentul anti-COVID, va fi produs în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a anunțat că Favipiravirul se va produce în România.

"Favipiravirul este introdus în protocolul COVID de mai multe luni, dar a putut fi utilizat doar în tratamentul de spital. Noi îl aducem în octombrie. Noutatea în protocol este faptul că s-a înţeles că formele uşoare şi moderate de boală pot fi tratate încă din ambulator şi, atunci, medicii de familie şi medicii specialişti îl vor putea prescrie, iar aparţinătorii pacienţilor să îl găsească în farmacie", a spus Dragoş Damian, la Antena 3.

"O cură costă undeva la 220 de lei"

"Este primul antiviral pentru care japonezii au introdus indicaţia în prospect. Este un medicament reconvertit. Este cunoscut de zece ani, utilizat în Ebola, SARS-CoV-1 şi ultimele studii foarte multe şi solide arată că este un medicament sigur şi eficient. Trebuie luat pe bază de prescripție. Să nu ne grăbim să ne luăm zece cutii, ca rezervă, în dulăpiorul de medicamente.

Bătălia se dă înainte de spital, la formele uşoare, formele moderate pentru că pacienţii chiar nu mai ajung în spital. Ca să vedeţi diferenţa între bătălia înainte de spital şi în spital, o cură cu acest medicament costă undeva la 220 de lei. O cură cu medicamentele de spitale - când eşti în formele severe, cu ventilaţie - costă peste 8000 de lei şi nu se ştie întotdeauna dacă scapi. O cură completă durează 5-6 zile", a mai spus Dragoș Damian.

"Favipiravirul este deja adus în România, din import. Începând cu luna iulie, va fi produs la noi în România şi am putea să producem undeva la 50.000 - 60.000 de cutii pe lună. Sperăm să nu ajungem la acest necesar şi vaccinarea să meargă. Dacă sunt necesare aceste cantităţi, ele vor fi puse la dispoziţie", a mai spus acesta.

Aprobat pentru utilizare în 2014, în Japonia, Favipiravir nu a demonstrat reacții adverse evidente în studiul clinic, conform lui Zhang Xinmin, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Biotehnologică, aflat sub autoritatea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China. Pacienții cu Covid-19, cărora le-a fost administrat Favipiravir, au avut rezultate negative la testarea pentru noul Coronavirus într-un timp mai scurt comparativ cu ceilalți pacienți, din grupul de lucru.  Favipiravira fost recomandat echipelor de medici şi ar trebui inclus în planul de diagnostic şi tratament aplicat pentru COVID-19 cât mai curând posibil, a spus Zhang Xinmin. 

Vezi mai mult aici: FAVIPIRAVIR, medicamentul despre care China spune că ar combate rapid Covid-19. Când a fost creat, ce efecte are

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel