Fasole cu ciolan la ceaun. Rețeta tradițională pentru 1 Decembrie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
De Ziua Națională a României, fasolea cu ciolan este vedetă în meniul tradițional al românilor. Iată cum se prepară această rețetă pentru 1 decembrie.

Ingrediente 

- ceapă tăiată mărunt
- ciolan afumat tăiat bucăţi mari
- ulei de floarea soarelui
- fasole în sos tomat
- sare, piper, boia (dulce sau iute, cum vă place), frunze de dafin
- mărar verde
- smântână pentru servit

Cum se prepară fasolea cu ciolan la ceaun

Pune uleiul, care trebuie să acopere ceapa. În uleiul încins călim ceapa până se sticleşte. Condimentăm cu sare, piper şi boia după gust. Nu uitaţi să amestecaţi tot timpul, ca să nu se lipească de ceaun. Apoi, urmează bucăţile de ciolan. Dacă folosiţi ciolan de casă, e mai mult decât indicat să îl fierbeţi foarte bine, până carnea cade de pe os, scrie teoskitchen.ro. Dacă e ciolan de magazin, ajunge să îi daţi un clocot bun, până furculiţa intr[ bine în carne.

Îl tăiaţi apoi bucăţi mari, pe care le rumeniți în ceaun alături de ceapă. Urmează să punem fasolea - cea în sos tomat e minunată, dar dacă folosiţi fasole boabe simplă, nu uitaţi să puneţi sos de roşii, bulion pentru sos. Peste fasole punem puțină apă, apoi frunzele de dafin şi amestecăm bine. Lăsăm să fiarbă totul bine. Apoi, către final, punem şi mărarul tocat mărunt, potrivim de sare şi piper şi mai lăsăm să dea câteva clocote.

BONUS: Plăcintă cu mere și scorțișoară

Ingrediente

Pentru blaturi

 500 g făină
 200 g unt moale/untură
 100 g smântână
 1 ou
 150 g zahăr
 2 fiole zahăr vanilat
 10 g praf de copt
 1 vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură

 1, 5 kg mere
 3 linguri zahăr
 1 linguriță cu vârf scorțisoară pudră

Cum se prepară plăcinta cu mere și scorțișoară

Începem cu umplutura, ca să aibă timp să se răcească în timp ce ne ocupăm de aluat. Pentru a face umplutura plăcintei cu mere, spală merele, dă-le pe răzătoarea mare (cu tot cu coajă, dacă nu te deranjează), potrivit retete.unica.ro. Pune-le la calit într-un vas care nu lipește, cu 3-5 linguri de zahăr. Adaugă și scorțișoara după 5 minute. Amestecă ocazional și, când se mai evaporă zeama, dă de pe foc și lasă la răcit.

Trecem la aluat. Într-un castron mare, freacă untul cu zahărul. Adaugă esența de vanilie și oul și bate ușor până obții un rezultat cremos. Pune și smântâna, amestecă până la omogenizare. Separat, pentru a pregăti aluatul de plăcintă cu mere, combină făina cu sarea și praful de copt apoi adaugă peste amestecul cremos de mai sus, amestecând bine cu o lingură de lemn. Când aluatul care se formează se întărește și nu mai merge amestecat cu lingura, frământă cu mâna.

Când nu mai e lipicios aluatul pentru plăcinta cu mere, împarte-l în 2 bile egale. Presară făină pe masă și întinde cu făcălețul una din cele 2 bile (cât să-ți acopere tava în care vrei să faci plăcinta). Pune prima foaie în tavă și așează umpltura deasupra. Întinde și a doua bilă de aluat (fix cum ai procedat cu prima) și apoi acoperă cu ea umplutura din tavă. Dă tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până când observi că s-a copt aluatul. Scoate din cuptor și lasă puțin la răcit. Presară zahăr pudră pe deasupra plăcintei și porționeaz-o.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel