Urmărește emisiunea live
Data publicării:

'FarFarOut', cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

'FarFarOut' este cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar descoperit până în prezent.

Astronomii au descoperit recent un obiect aflat la 140 de unităţi astronomice (AU) faţă de Soare şi l-au denumit 'FarFarOut' (Foarte foarte departe n.r.), acesta fiind cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar cunoscut până în prezent, conform unui material publicat miercuri de Space.com. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o unitate astronomică (AU) este unitatea de măsură pentru distanţele din Sistemul Solar şi este egală cu distanţa medie dintre Pământ şi Soare, adică aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Astfel, acest obiect se află la de 140 de ori distanţa dintre Pământ şi Soare, în condiţiile în care planeta pitică Pluto, care face parte din centura Kuiper de obiecte transneptuniene (de dincolo de orbita lui Neptun, cea mai îndepărtată planetă a Sistemului Solar), este situată la distanţa medie de 39,5 AU faţă de Soare. Descoperirea acestui obiect a fost anunţată de Scott Sheppard, cercetător la Carnegie Institution for Science din Washington D.C., într-o conferinţă publică susţinută joi, 21 februarie, la Washington. El a precizat că a observat acest obiect în noaptea de dinaintea conferinţei, în timp ce se uita peste nişte imagini ale zonelor de la periferia Sistemului Solar obţinute cu ajutorul telescopului în cursul lunii ianuarie.

Probabil tot o planetă pitică

Deocamdată, Sheppard şi echipa sa nu cunosc prea multe detalii despre 'FarFarOut', care este probabil tot o planetă pitică. Ei au descoperit recent acest obiect şi nu au apucat să adune suficiente date pentru a-i calcula orbita în jurul Soarelui sau masa şi dimensiunea. Desigur, astronomii de la Carnegie Institution for Science vor continua să urmărească acest obiect, însă munca lor nu este uşoară pentru că imaginile obţinute sunt foarte neclare.

Obiectul 'se află la marginea capacităţii noastre de a-l detecta', după cum s-a exprimat Sheppard. Numele provizoriu ales pentru acest obiect face trimitere la 'Farout' (Foarte departe n.r.), obiectul care deţinea până acum recordul de distanţă faţă de Soare din Sistemul Solar şi a cărui descoperire a fost anunţată tot de Sheppard şi de colegii săi în luna decembrie. 'Farout', a cărui denumire de catalog este 2018 VG18, se află la aproximativ 120 AU faţă de Soare

Acest obiect este, se pare, o planetă pitică din clasa lui Pluto, care are nevoie de un mileniu pentru a încheia o orbită completă în jurul Soarelui. Pentru clarificare, Space.com notează că aceste distanţe se referă la locaţia în care aceste obiecte au fost descoperite şi nu la cel mai îndepărtat punct al orbitelor lor eliptice în jurul Soarelui. Există mai multe corpuri cosmice ale căror orbite ajung la distanţe mai mari de 140 AU faţă de Soare. Planeta pitică Sedna, spre exemplu, ajunge pe orbita sa până la aproximativ 900 AU, ca să nu mai amintim de giganticul nor Oort, care începe la o distanţă de aproximativ 5.000 AU şi este format, probabil, din trilioane de comete rămase de la formarea Sistemului Solar.

Nu este o joacă cu telescoapele

Sheppard scrutează marginile Sistemului Solar de ani de zile, alături de principalii săi colaboratori, Chad Trujillo de la Northern Arizona University şi Dave Tholen de la University of Hawaii, folosind mai multe telescoape, printre care şi Telescopul Subaru, cu diametrul de 8 metri, din Hawaii. Cercetătorii sunt interesaţi în principal de descoperirea ipoteticei Planete IX (sau Nibiru sau Planeta X sau Planeta gigantică 5).

Activitatea acestor oameni de ştiinţă, dar şi a altei echipe, coordonată de Mike Brown şi Konstantin Batygin de la Caltech, sugerează că Planeta IX ar rătăci într-adevăr în adâncurile întunecate de la marginea Sistemului Solar deoarece orbitele mai multor obiecte mici din centura Kuiper par a fi influenţate de orbita unui corp mare, o planetă care ar trebui să fie de aproximativ 10 ori mai masivă decât Terra şi care s-ar afla la o distanţă medie de 600 AU faţă de Soare. Căutarea Planetei IX nu este o joacă cu telescoapele, subliniază Scott Sheppard care în toamnă susţinea că probabilitatea existenţei acestei planete este de 85%, conform Space.com.

Citește și: Dieta cu lămâie și mere. Slăbești armonios și sănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel