Făina care te menține sătul mai mult timp: Am fost impresionați de rezultate. Beneficii pentru diabetici
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Oamenii de știință au conceput un tip de făină care te menține sătul mai mult timp.

Oamenii de știință au folosit o făină special concepută pentru a face o pâine care te menține sătul mai mult timp și care scade nivelul de glucoză din sânge, oferind potențial o alternativă mai sănătoasă care scade riscul de obezitate și diabet, potrivit Science Alert.

Noua făină se bazează pe leguminoase, care includ năut, linte și fasole. Deja cunoscute ca fiind utile pentru a ne ajuta să menținem o greutate sănătoasă și să reducem riscul de boli de inimă, beneficiile se bazează în mare măsură pe materialul vegetal care își păstrează integritatea. 

După ce au produs făina și au copt pâinea, cercetătorii au testat-o pe 20 de indivizi sănătoși, cărora li s-au servit mostre de pâine albă cu 0%, 30% și 60% făină de năut. S-a adăugat dulceață fără zahăr adăugat pentru aromă.

Pâinea îmbogățită cu năut avea tendința de a-i face pe voluntari să se simtă mai plini, conform propriei lor raportări. Analizele de sânge au sugerat că acesta a fost rezultatul unei eliberări crescute de hormoni care promovează sațietatea.

Apoi a mai fost și reducerea glicemiei: făina de năut cu 30 la sută a redus nivelul de glucoză din sânge cu până la 40 la sută. Aceeași reducere a fost observată de la făina de năut de 60 la sută, comparativ cu făina obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că amidonului îi ia mai mult să se descompună în organism, spun cercetătorii.

„Am fost impresionați de rezultatele pe care le-am văzut la indivizi sănătoși și acum am dori să vedem cum pâinea cu făină de năut poate ajuta la gestionarea greutății corporale sau a diabetului în studiile de intervenție alimentară la scară mai largă cu persoane care suferă de aceste afecțiuni”, a spus fiziologul intestinal Balazs Bajka, de la King's College din Londra.

Făina de leguminoase, mult mai sănătoasă

În studiul lor publicat, cercetătorii observă că a face oamenii să-și schimbe obiceiurile alimentare pentru a preveni și a aborda probleme potențiale, cum ar fi obezitatea și diabetul, poate fi dificil – motiv pentru care astfel de progrese sunt atât de promițătoare.

Alimentele de bază precum pâinea ar putea fi concepute pentru a fi mai bune pentru noi, ceea ce nu ar necesita un efort real din partea noastră. În general, consumul de alimente care necesită mai puțină prelucrare s-a dovedit în mod constant a fi calea de urmat pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Acesta este primul studiu de acest tip, care demonstrează modul în care utilizarea făinii de leguminoase cu celule întregi în pâine poate avea aceste efecte benefice. Urmează însă multe altele: aceeași abordare ar putea fi utilizată și pentru alte tipuri de alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel