Data publicării:

Facturile românilor. Niculescu (ANRE): Renunţarea la schema de sprijin trebuie făcută într-un mod care să nu provoace şocuri în piaţă

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a fost invitat la Energy Forum -Ediția a X-a: "Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic", unde a vorbit despre renunțarea la schema de sprijin pentru energie.

Abandonarea planului de sprijin pentru energia electrică trebuie gestionată într-un mod care să nu afecteze în niciun fel facturile consumatorilor după data de 31 martie 2025, a declarat George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferințe DC Media Group, marți.

'Renunţarea la schema de sprijin, din punctul de vedere al autorităţii de reglementare, trebuie făcută într-un mod care să nu provoace şocuri în piaţă. Dacă am văzut la introducerea schemei de sprijin mai multe Ordonanţe de Urgenţă, procesul de ieşire din schema de sprijin trebuie să fie unul, repet, care să nu producă şocuri în piaţă. De aceea, cred că foarte important în perioada dinainte de terminare a schemei de sprijin să avem discuţii cu furnizorii, cu producătorii, cu toţi participanţii la piaţă, în aşa fel încât să facem un 'phase-out' treptat şi din schema de sprijin, în aşa fel încât consumatorii să nu resimtă niciun fel de şoc în facturile pe care le vor plăti după 31 martie 2025. Evident că nu este uşor lucrul acesta, nu este o misiune simplă să facem lucrul acesta. De aceea cred că, pe perioada anului 2024, putem să generăm astfel de discuţii cu companiile de utilităţi, minister, Parlament, comisii de specialitate şi autoritatea de reglementare şi să încercăm să găsim cele mai bune soluţii', a declarat Niculescu.

Potrivit șefului ANRE, un alt aspect crucial vizează extinderea rețelelor de transport pentru energia electrică și, implicit, asigurarea securității aprovizionării.

'Foarte important o să fie punctul de vedere al operatorului de transport în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor de transport energie electrică. Trebuie să nu uităm faptul că fără o energie care să fie suportabilă din punct de vedere al costului de către consumatori, tot acest castel narativ se năruie, pentru că nu mai vorbim de siguranţa aprovizionării cu gaze naturale şi energie electrică, cum am vorbit în iarna anului 2022. Provocări au fost în fiecare iarnă, însă datorită specialiştilor din sistem, acestea au fost depăşite. Sunt convins că lucrul acesta se va întâmpla şi în sezonul rece 2023 - 2024. Deci, nu mai vorbim de siguranţă neapărat, ci narativul tinde uşor-uşor să se întoarcă către preţ.

Vorbim din nou despre revenirea la o piaţă, din 2025, care să nu mai conţină preţ reglementat la gaze naturale pentru consumatorii casnici, de 150 lei, dacă piaţa nu va înregistra şocul. Nu-şi doreşte nimeni ca aceşti consumatori casnici să aibă în facturi, în perioada după Ordonanţa 27, preţuri mari. Din previziunile pe care le avem la autoritatea de reglementare, cantitatea de energie disponibilă în acest mecanism tinde să crească în anul 2024. Mai multă energie la un preţ fix de 450 lei pentru furnizori, în aşa fel încât să-şi poată alimenta clienţii casnici sau non-casnici la un cost relativ mai redus decât se înregistrează pe pieţe', a menţionat George Niculescu.

Conform informațiilor prezentate de George Niculescu, în primele nouă luni ale acestui an, România a înregistrat o creștere de 63% a exportului de energie electrică în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

'Din datele pe care le avem de la Transelectrica, am observat că, în primele nouă luni, am înregistrat o creştere a exportului de energie electrică. Dacă ne raportăm la primele nouă luni din anul 2022, creşterea este de 63%, o creştere importantă. Lucrul acesta ne arată faptul că România îşi consolidează capacităţile de producţie. Energia produsă în România la nivel de cantitate creşte în fiecare an. Vedem lucrul acesta şi de la ANRE, prin numărul de autorizaţii de înfiinţare pe care îl acordăm.

Practic, apetitul investitorilor în domeniu se menţine. Numai săptămâna trecută, în cadrul Comitetului de reglementare, am aprobat autorizaţii de înfiinţare care însumate fac 130 de megawaţi. Lucrurile se mişcă pe piaţa de producţie şi de construire de capacităţi de producţie. Trendul este ţinut de către tehnologiile regenerabile, pentru că ele au şi fost stimulate la nivel de programe de investiţii', a spus preşedintele ANRE.

Reprezentanţi ai autorităţii centrale şi ai unor companii din domeniul energiei participă, marţi, la 'Energy Forum Ediţia a X-a - Strategia pentru iarna 2023 - 2024 în actualul context politico-economic', eveniment organizat de DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel