Facturi la lumină și gaze la fel ca anul trecut, dă asigurări ministrul Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor fi mai mari decât iarna trecută.
Preţurile la facturile de gaze şi energie nu vor fi mai mari decât iarna trecută, a susținut ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Preţurile nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, acestea depind de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depind de situaţia din Orientul Mijlociu, depind de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d.
Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta. Deci pentru un consumator casnic, el nu va fi facturat cu mai mult de 0,31 lei/kWh la gaz, acela este plafonul maxim, iar la energie electrică, în funcţie de nivelul de consum, 0,68 lei/kWh pentru un consum total sub 100 kWh pe lună sau până la 1,3 lei/kWh pentru un consum de peste 300 kWh pe lună", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferinţa Focus Energetic.
Totodată, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că pregătirile pentru sezonul de iarnă au început încă de la 1 septembrie.
”Suntem cu pregătirile în bună regulă, în condiţiile unei ierni normale. Câteva episoade pe lună, de la câteva zile până la o săptămână de viscol/ger, nu ar trebui să întâmpinăm niciun fel de problemă”, a mai spus Sebastian Burduja.
Ajutoare de încălzire 2024-2025. Cine beneficiază de sprijin de la stat și în această iarnă
Pentru iarna 2024-2025, familiile și persoanele cu venituri modeste din România vor beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinței. Acest sprijin oferit de stat este esențial în perioada rece, în special pentru pensionari sau persoanele cu venituri mici, când costurile pentru menținerea confortului termic în locuințe cresc semnificativ. Ajutorul permite celor cu venituri reduse să-și gestioneze mai eficient cheltuielile, acoperind o parte din facturile pentru gaze, lemne sau alte surse de încălzire.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii ale căror pensii au crescut în urma recalculării vor continua să primească ajutor pentru încălzire. El a subliniat că noile valori rezultate din recalcularea pensiilor nu vor afecta eligibilitatea pentru acest sprijin, fiind luat în considerare ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. Pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare pentru a beneficia de ajutor, măsura fiind valabilă între 1 septembrie 2024 și 15 octombrie 2025. În plus, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie (fie că este vorba de energie termică, gaze naturale, energie electrică sau alte surse) vor fi acordate și în iarna 2024-2025.
Ajutorul pentru încălzire va fi disponibil pentru persoanele cu un venit mediu net lunar de până la 1386 lei pe persoană în cazul familiilor și 2053 lei în cazul persoanelor singure.
Află cine beneficiază de ajutorul de încălzire AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News