Fâșia Gaza. Palestinian, împușcat de soldați israelieni. TENSIUNI în Orient
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
cisiordania
cisiordania
Un palestinian a fost ucis marţi de focuri de armă ale soldaţilor israelieni la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, unde alţi 17 şi-au pierdut viaţa cu începere de vineri, a informat ministerul sănătăţii din enclavă, citat de AFP.

Victima, Ahmed Arafa, 25 de ani, a fost ucisă în cursul unor altercaţii în centrul enclavei, a adăugat ministerul. Sectorul de frontieră este sub tensiuni de vineri, ziua cea mai sângeroasă de la războiul din 2014.

Armata israeliană a afirmat într-un comunicat că zeci de palestinieni au "participat la revolte în patru principale sectoare ale frontierei".

"Trupele israeliene au utilizat mijloace pentru a dispersa revoltele şi a deschis focul în direcţia suspecţilor care distrugeau bariera de securitate" ce separă Israelul de Fâşia Gaza. "A te apropia de barieră (...) este periculos", a adăugat armata.

Mai devreme, ministerul israelian al apărării avertizase încă o dată că palestinienii din Fâşia Gaza care se apropie de graniţă "îşi pun viaţa în pericol".

Vineri, zeci de mii de palestinieni s-au îndreptat către mai multe puncte de-a lungul barierei frontaliere care separă Fâşia Gaza de Israel în prima zi a "Marelui Marş al Întoarcerii".

Această mişcare de protest este prevăzută să dureze şase săptămâni pentru a cere 'dreptul de a se întoarce' al celor aproximativ 700.000 de refugiaţi palestinieni alungaţi de pe pământurile lor sau care au fugit în timpul războiului care a urmat creării Israelului în 1948.

În această zi s-au înregistrat mai multe altercaţii cu armata israeliană soldate cu moartea a 17 palestinieni, alţi peste 1.400 fiind răniţi, potrivit ministerului sănătăţii de la Gaza.

Protestele au loc într-o perioadă de riscuri, Statele Unite având intenţia de a-şi inaugura ambasada lor la Ierusalim în jurul datei de 14 mai.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel