Data publicării:

Franța și Moldova își întăresc legăturile - semnarea acordurilor de cooperare în domeniul apărării și economic

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Franța și Moldova vor semna acorduri de cooperare în domeniul apărării și economic pe joi, declară Parisul, relatează Reuters.

Moldova și Franța vor semna acorduri de cooperare în domeniul apărării și economic în timpul unei vizite a președintei moldovene Maia Sandu la Paris, joi, a declarat președinția franceză într-un comunicat.

Puterile occidentale caută să sporească sprijinul pentru Moldova în contextul temerilor legate de eforturile crescânde ale Rusiei de a destabiliza Moldova. În paralel cu vizita Sandu, statele occidentale vor organiza o convorbire audio găzduită de Franța pentru a discuta despre sporirea sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru Moldova.

La vest de Ucraina, Moldova, o altă fostă republică sovietică, are un buget de apărare foarte mic și de mult timp a avut relații tensionate cu Moscova. Rusia are trupe și păstrători ai păcii staționați în Transnistria, o entitate separatistă a Moldovei care și-a menținut autonomia timp de trei decenii cu sprijinul Kremlinului.

Președinția franceză a declarat că Macron va "reitera sprijinul Franței pentru independența, suveranitatea și securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei" când se va întâlni cu Sandu joi.

Aceasta a adăugat că un acord de cooperare în domeniul apărării și o hartă de drum pentru cooperare în domeniul economic vor fi semnate în timpul vizitei. Nu au fost furnizate alte detalii.

Regiunea Transnistria a solicitat Rusiei în februarie să ajute economia sa să reziste "presiunii" moldovenești, în cadrul unei întâlniri a sute de oficiali, eveniment descris de guvernul pro-european de la Chișinău drept o acțiune de propagandă. Transnistria este o regiune aflată în estul Republicii Moldova care și-a declarat independența în 1990, denumind-se oficial Republica Moldovenească Nistreană. Această auto-proclamare a dus la un conflict armat scurt, iar de atunci regiunea rămâne o zonă separatistă susținută de Rusia. În ciuda auto-guvernării și a forțelor militare proprii, Transnistria nu este recunoscută de niciun stat membru al ONU ca fiind o țară independentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel