Explozii solare. Astronauții de pe Stația Spațială, la adăpost
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
astronauti
astronauti
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au fost nevoiți să se adăpostească de impactul unei puternice explozii solare într-un refugiu din interiorul platformei orbitale, relatează luni EFE.

"Duminică seară la ora 08:00 a avut loc o puternică variație de protoni de o înaltă încărcătură energetică. Astronauților li s-a dat ordin de alertă și s-au transferat în refugiul ISS", a asigurat Mihail Panasiuk, directorul Institutului rus de fizică nucleară Skobeltsyn la o conferință de presă.

Cercetătorul rus a avertizat că măsura de precauție nu a fost de neglijat, având în vedere că "o mare cascadă de protoni ar fi putut penetra structura ISS", a explicat el.

Din fericire, deși explozia puternică a avut loc când platforma se afla în bătaia Soarelui, jetul de protoni a fost de scurtă durată, prin urmare nu a provocat pagube.

"Schimbările din câmpul magnetic se repercutează asupra tuturor dintre noi. Însă fiecare persoană este afectată diferit. Pe unii îi doare capul, pe alții nu", a explicat cercetătorul rus.

În același timp, expertul a subliniat că dacă actuala activitatea anormală a Soarelui se prelungește timp de mai multe zile, ar fi bine să fie amânată lansarea navetei Soyuz, prevăzută la 13 septembrie.

Totuși, Centrul de Control al Zborurilor a informat că fenomenul solar nu a provocat schimbări în pregătirile pentru acest zbor cu destinația ISS.

În ceea ce privește posibila legătură între uraganul Irma și furtuna solară, Panasiuk a recunoscut că unii cercetători susțin această teorie, însă el a respins o legătură directă între cele două fenomene.

La rândul lor, cercetători kazahi au prognozat că erupția solară ar putea provoca o furtună magnetică în zilele de 12 și 13 septembrie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel