Data publicării:

Experții vin cu o teorie care dă fiori despre oamenii care au avut Covid-19. PERICOL când mergi cu mașina sau îți administrezi banii

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa foto: Byeong Uk Cho / Scop.io / Cei care au trecut prin Covid-19, probleme mintale
Sursa foto: Byeong Uk Cho / Scop.io / Cei care au trecut prin Covid-19, probleme mintale

Cercetările conduse de experți de la Universitatea Oxford Brookes (Marea Britanie) au descoperit că o mare parte din supraviețuitorii COVID-19 vor fi afectați de complicații neuropsihiatrice și cognitive.

În lucrarea lor, publicată în revista Frontiers in Psychology, acești psihologi au evaluat lucrările de cercetare publicate pentru a înțelege mai bine posibilele efecte ale infecției cu SARS-COV-2 asupra creierului și măsura în care oamenii pot experimenta pe termen scurt și pe termen lung probleme de sănătate mintală.

Cercetătorii avertizează: coronavirusul va provoca complicații cognitive la un număr mare de supraviețuitori

Studiul a arătat că, pe termen scurt, a fost înregistrată o gamă largă de probleme neuropsihiatrice. Într-un studiu examinat, 95% dintre pacienții cu COVID-19 au avut tulburări de stres post-traumatic (PTSD), iar alte studii au constatat că între 17 și 42% dintre pacienți au prezentat tulburări afective, cum ar fi depresia.

Principalele probleme cognitive pe termen scurt au fost afectarea atenției (raportate de 45% dintre pacienți) și afectarea memoriei (între 13 și 28% dintre pacienți).

Pe termen lung, problemele neuropsihiatrice au fost în principal tulburări afective și oboseală, precum și deteriorarea atenției (raportate de 44% dintre pacienți) și a memoriei (raportate de 28-50% dintre pacienți).

„Înțelegerea consecințelor neuropsihiatrice și cognitive ale COVID-19 este importantă deoarece milioane de oameni au fost afectați de virus și multe cazuri trec neobservate. Aceste patologii afectează capacitatea oamenilor de a lucra eficient, de a conduce, de a gestiona finanțele, de a lua decizii informate și de a participa la activități familiale zilnice. Dacă doar o fracțiune dintre pacienți suferă de complicații neuropsihiatrice, impactul asupra serviciilor de sănătate publică ar putea fi semnificativ", explică unul dintre autorii acestei cercetări, Sanjay Kumar, lector senior în psihologie la Universitatea Oxford Brookes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel