Există rechini în Marea Neagră? Care este probabilitatea să fii atacat de un rechin pe litoralul românesc
Există rechini în Marea Neagră? Răspunsul la această întrebare îl găsiți în articol.
După tragedia din Egipt, acolo unde două femei au fost ucise de rechini, una dintre ele fiind româncă, probabil că mulți se întreabă dacă în Marea Neagră există rechini și care este probabilitatea să fii atacat de un rechin atunci când te afli în vacanță pe litoralul românesc. Aflați că, din fericire, în Marea Neagră nu există cele mai renumite specii de rechini, cunoscute că fac victime în alte zone ale lumii.
Singura specie care se găsește în Marea Neagră este câinele de mare. I se spune așa pentru că scafandrii care se ocupă cu studiul viețuitoarelor marine au observat că acest rechin se comportă exact ca un lup atunci când vânează. Câinele de mare a fost observat și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului, dar și în apele reci ale Oceanele Atlantic sau Pacific. Totuși, cea mai mare populație a acestei specii de rechin se găsește în Marea Neagră. De-a lungul timpului, în apele mării noastre au fost văzute și alte specii de rechin, dar este vorba despre cazuri izolate. Uneori se poate întâmpla ca atunci când rechinii urmăresc bancuri de pești, să ajungă și în apele altor mări. Așa s-a întâmplat în cazul rechinului înger, rechinului vulpe, rechinului ciocan sau rechinului pisică, specii observate de-a lungul timpului în Marea Neagră, scrie Kanald.ro.
Care este probabilitatea să fii atacat de un rechin pe litoralul românesc
Câinele de mare (Squalus acanthias) este o specie de rechin din ordinul Squaliformes, familia Squalidae. Spre deosebire de rechinii oceanici, câinele de mare este total inofensiv pentru om, scrie Wikipedia.
Trăiește mai mult izolat la adâncimi de 50-90 metri, în intervalul martie-iunie și octombrie-noiembrie, uneori până la 100 m, foarte rar apropiindu-se de litoral la adâncimi mai mici de 10 m. Se hrănește cu scrumbii, aterine, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.
Câinele de mare are o talie mică. La maturitate masculii ajung la 1-1,5 m, femelele până la 1,7 m, iar greutatea între 6-14 kg. Pielea este acoperită cu solzi mărunți, placoizi. Ambele înotătoare dorsale sunt precedate de câte un țep, de unde-i provine și numele de peștele cu pinteni. Carnea câinelui de mare este comestibilă, bună la gust și lipsită de grăsimi. Poate fi consumată în stare proaspătă, congelată, afumată (batog), semiconserve și conserve.
Acest rechin a fost pescuit cel mai des în următoarele zone:
- Gura Portiței 10-15 mile;
- în apropierea platformelor de foraj marin;
- în Portul Constanța;
- la Cap Tuzla, dar la adâncimi de aproximativ 50 de metri;
- în Mangalia, la adâncimi de 70-80 de metri.
Plaje închise după ce o româncă a fost ucisă de un rechin. Și o austriacă a fost omorâtă în același mod / MAE confirmă știrea
O româncă a murit, duminică, în staţiunea Hurghada din Egipt, în urma unui atac al unui rechin, a transmis Ministerul Afacerilor Externe. MAE a precizat, într-un comunicat de presă, că, după ce Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, de către agentul unei companii de turism, cu privire la decesul unui cetăţean român de sex feminin aflat în vacanţă în staţiunea Hurghada, reprezentanţii acesteia au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile competente egiptene în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii morţii acestuia.
'Potrivit informaţiilor transmise de autorităţile competente egiptene, în urma investigaţiilor realizate, a reieşit că decesul cetăţeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin', a confirmat MAE.
Conform sursei citate, reprezentanţii Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile române competente pentru identificarea, de urgenţă, a familiei din România a persoanei decedate, fiind transmise condoleanţe pentru pierderea suferită şi oferite informaţiile necesare cu privire la repatrierea trupului neînsufleţit pentru a fi înmormântat în România.
'MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Cairo nu au fost primite alte solicitări de asistenţă consulară din partea niciunui cetăţean român cu privire la acest incident. Ambasada României la Cairo continuă dialogul cu autorităţile egiptene, cu companiile de turism implicate şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale', a menţionat sursa citată. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News