Există o țară în care doar 3% din populație s-a vaccinat. Un milion de doze vor fi distruse
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay
Există o țară în care doar 3% din populație s-a vaccinat. 

Doar aproximativ 3% din populația nigeriană a primit ambele doze de vaccin Covid-19, o rată foarte scăzută, chiar și în comparație cu alte țări din Africa. Africa de Sud, de exemplu, are 24% din populație complet vaccinată.


Cu toate acestea, Nigeria are un stoc mare de vaccinuri expirate pe care nu le-a folosit, mai precis... un milion de doze. Ministerul nigerian al Sănătății spune că toate vaccinurile expirate au fost retrase și vor fi distruse. 

De ce s-a ajuns la o rată atât de mică de vaccinare: serurile au ajuns foarte târziu și aproape de expirare

Nigeria, ca și alte țări africane, s-a luptat să acceseze vaccinurile COVID-19 la începutul acestui an, deoarece producătorii au acordat prioritate națiunilor mai bogate, care au semnat acorduri din timp.


Multe națiuni africane s-au bazat, de asemenea, pe schema Covax, care la începutul anului a întâmpinat dificultăți în îndeplinirea angajamentelor de furnizare de vaccinuri, în special în Africa.

În ultimele săptămâni, livrarea s-a îmbunătățit: țările mai bogate au început să elibereze rezervele pe care le aveau, în mare parte prin sistemul Covax.
Nigeria a primit 700.000 de doze de vaccin AstraZeneca din Marea Britanie în august, 800.000 din Canada, în septembrie, și alte 500.000 din Franța în octombrie. Cam în aceeași perioadă, Nigeria a primit și patru milioane de doze de Moderna și 3,6 milioane de doze de Pfeizer din Statele Unite.

Dozele de AstraZeneca ar trebui, în mod normal, să fie păstrate în siguranță timp de cel puțin șase luni de la momentul fabricării, în condiții adecvate, dar ministerul nigerian al Sănătății spune că unele dintre vaccinurile donate i-au fost livrate aproape de expirare, punând serioase provocări logistice.

„Acest lucru ne-a lăsat foarte puțin timp la dispoziție, în unele cazuri doar câteva săptămâni, pentru a le folosi, dar aveam nevoie de timp și pentru a le transporta, distribui și livra utilizatorilor”, a declarat ministrul Sănătății Osagie Ehanire. Guvernul spune acum că vaccinurile expirate vor fi distruse și „refuză politicos toate donațiile de vaccin care mai au puțin timp înainte de expirare sau cele care nu pot fi livrate la timp”, scrie BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel