EximBank urcă 14 poziţii în Top 100 bănci din Europa de Sud-Est în 2020
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Facebook Exim Bank
Facebook Exim Bank
EximBank a urcat 14 poziții în Top 100 Bănci din Europa de Sud-Est după activele administrate în 2020, ocupând locul 39, cu o creștere de 52% a activelor totale față de anul anterior, conform clasamentului anual realizat de agenția de presă SeeNews. 

Evoluția băncii vine în contextul în care, cu un nivel al activelor de 11,8 mld. lei la nivel individual, la sfârșit de an 2020, EximBank a intrat în top 10 în funcție de active în sistemul bancar românesc, rezultat al accelerării eforturilor de creștere a creditării și susținere a economiei naționale.

În ediția din acest an a clasamentului se menționează că băncile din sud – estul Europei au demonstrat rezistență în contextul unui an 2020 marcat de pandemie, totalul activelor administrate continuând să crească. România rămâne cea mai  bine reprezentată țară în clasament, cu 19 bănci prezente și active totale de 111,6 miliarde de euro, respectiv 32% din totalul activelor celor mai mari bănci din regiune, urmată de Bulgaria și Serbia.

Analiza SeeNews reliefează și faptul că anul trecut au fost încheiate câteva tranzacții majore în industria bancară din regiune printre acestea menţionând și preluarea de către EximBank a pachetului majoritar de acțiuni al Băncii Românești (BROM). În ianuarie 2020, EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești, oferta înaintată fiind parte a acordului încheiat în luna iunie 2019 între EximBank și Național Bank of Greece privind achiziția participației acesteia de 99,28% în acționariatul BROM.

EximBank a încheiat anul 2020 cu o performanță financiară foarte bună: volumul creditelor brute a depășit 5,5 miliarde de lei, în creștere cu 39% față de anul precedent, iar expunerea totală administrată s-a majorat cu 3,4 miliarde de lei, până la 13,7 miliarde de lei.

Dincolo de performanțele băncii în sine, este important de subliniat faptul că, 2020 a reprezentat primul an în care Grupul EximBank a funcționat cu o structură extinsă care a inclus, pe lângă compania de asigurări EximAsig, și Banca Românească. Acest lucru a favorizat creșterea intermedierii financiare și îmbunătățirea poziției financiare a Grupului EximBank prin diversificarea modelului de afaceri cu adăugarea clientelei de tip retail.

La finele anului 2020, Grupul EximBank înregistra un profit net de 372 mil. lei, expunerile totale de finanțare, garantare și asigurare administrate depășind 18,7 mld. lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel