Data publicării:
Tot mai mulți români au restanțe la bănci. Peste un milion de executări silite într-un an

Potrivit datelor BNR, numărul românilor care nu și-au plătit ratele la credite s-a dublat în ultimii ani.
Românii se confruntă cu dificultăți financiare tot mai mari. Date recente arată că peste 1,2 milioane de persoane fizice și juridice au fost executate silit de ANAF în 2024, relatează Antena 3 CNN. Principalele cauze sunt scumpirile continue, veniturile insuficiente și ratele mari, din ce în ce mai greu de achitat.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală, dintre cei vizați de executările silite prin poprirea conturilor bancare, mai bine de jumătate sunt persoane fizice. Iar situația nu pare să se îmbunătățească, dimpotrivă – numărul cazurilor este în creștere în acest an.
În general, Fiscul acordă debitorilor un termen pentru a-și achita datoriile, înainte de a bloca efectiv conturile. Dacă aceștia nu plătesc, ANAF trece la executarea silită. Popririle se ridică doar după ce suma restantă este achitată integral. Măsura se aplică în cazul neachitării taxelor, impozitelor, contribuțiilor sau amenzilor, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau firme.
Restanțele la bănci, în creștere alarmantă. 240.000 de români întârzie cu plata ratelor
Nici situația creditelor bancare nu arată mai bine. Potrivit unui raport al Băncii Naționale a României, numărul românilor care au restanțe la plata ratelor aproape s-a dublat față de anul 2020. În prezent, aproximativ 240.000 de persoane au restanțe la credite, multe dintre ele mai vechi de trei luni sau aflate în etapa de colectare prin firme de recuperare.
Specialiștii trag un semnal de alarmă: în perioada următoare, se așteaptă o creștere și mai mare a restanțelor. Una dintre cele mai importante cauze este că sute de mii de salariați din România și-au pierdut facilitățile fiscale pe care le aveau și s-au trezit, la început de an, cu salariile tăiate.
Conform celui mai recent buletin lunar al BNR, restanțele populației la bănci au ajuns la 18 miliarde de lei – un nivel comparabil cu cel din 2020, anul pandemiei. Diferența majoră este că, deși valoarea totală a restanțelor este similară, acum mult mai mulți români sunt în dificultate. Asta arată că tot mai mulți români apelează la credite, însă împrumută sume mai mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News