Exercițiul care stimulează creierul și memoria. Prof. Ciurea: Suntem o naţie deşteaptă
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie şi director ştiinţific al Spitalului Clinic SANADOR, are soluţia pentru o memorie bună.

Profesorul dr. Vlad Ciurea a oferit, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor, soluţia pentru o memorie bună. „Am peste 23.000 de operaţii neurochirurgicale. Îmi continui activitatea şi sunt foarte atent la fiecare caz. Cel mai interesant lucru la creier este memoria. Am să spun un fenomen care m-a impresionat în primii ani. Era un om frumos, deştept, elegant, care desena, picta. A fost operat, iar după operaţie nu a recunoscut niciun desen. NImic, nicio pictură. Unde e adevărul? Sunt elemente de memorie. Discuţi cu cineva şi brusc îţi aminteşti de ceva ce ai făcut acum 20-30 de ani. De ce îţi apare în faţa ta, în ochii tăi, în gândul tău acea idee? Cine ţi-a adus-o în faţă? Memoria este fantastică. Trebuie să facem totul să ne menţinem o memorie bună”, a spus Vlad Ciurea.

„Un medicament cunoscut pe care pot să îl recomand: medicamentul de menţinere a memoriei. Seara, Seneca stătea complet liniştit şi repeta întins tot ce a făcut peste zi, cu amănunte. După care începea să povestească ce va face în ziua următoare cu amănunte. Un exerciţiu mental. Cu voce tare. Puteţi face acelaşi lucru scriind sau notând. Toate acestea stimulează memoria. Ochi, memorie, gânduri - stimulează creierul. Şi cu ocazia asta constaţi că ai greşit, că mai bine făceai altceva. Dacă ai scris, a doua zi ai şi soluţia.

Cred că elementul esenţial care împinge creierul înainte este memoria şi este stocată undeva într-o bibliotecă. Nu trebuie să ne sperie. Suntem o naţie deşteaptă. Trebuie să avem această memorie şi să o folosim când trebuie. Cei care se îngrijorează că uită nu trebuie să se îngrijoreze. Pentru că în clipa aceasta nu găseşte cuvântul potrivit, dar sunt cuvinte colaterale care ne pot ajuta. Noi intrăm în panică, nu am ştiut asta. Din aproape în aproape trebuie să afli.

Memoria gestului ajută. Să nu intrăm în panică pentru că nu ajută la nimic. Aici este un defect mare pentru că oamenii pun presiune pe ei înşişi şi mai vine şi partenerul de viaţă care pune presiune”, a mai spus Vlad Ciurea.

Cei mai mari dușmani ai creierului

Creierul nu poate funcționa sub „furie, stres, scandal, claxoane”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea. „Dacă cineva îți aruncă o vorbă urătă, zâmbește și mergi mai departe. Să încercăm să ne detașăm și să facem tot posibilul pentru ca acest creier dat de Dumnezeu, această bijuterie, să funcționeze. Nu poate funcționa, însă, sub furie, stres, scandal, claxoane. Nu poate de la natură”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

„Tratat de neurochirurgie”. Ciurea: Irinel Popescu, idee formidabilă. O să iau colaboratori din toată țara

Vlad Ciurea pregătește un nou proiect important. „Am aflat pe surse că pregătiți un nou manual de neurochirurgie”, i-a spus Val Vâlcu lui Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Ce informații bune aveți, da! (...) S-au schimbat multe lucruri. Medicina a progresat. Exact ca la tehnologia de mașini. Ați văzut pilot automat, parchează singur. Așa și la noi, am evoluat foarte mult, iar atunci lucrurile trebuie implementate. De la ultimul Tratat de neurochirurgie, care a fost scos în cadrul Academiei, în editura oficială a Academiei, au trecut mai mult de zece ani. O idee formidabilă pe care a avut-o domnul academician Irinel Popescu a fost să pornim o nouă ediție. Mi s-a dat onoarea să mă ocup de patologia sistemului nervos, aici intră și hernia de disc lombară, și patologie vasculară, și patologie tumorală”, a explicat Vlad Ciurea.

„O să iau colaboratori din toată țara, o să reușim să ne adunăm, să punem totul la punct, și vom împinge elementele de la clasic la modern, de la modern la perspectivele pe care le avem în momentul de față”, a precizat Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel