Exercițiile fizice pe care trebuie să le faci pentru a reduce tensiunea arterială
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Când vine vorba de reducerea tensiunii arteriale, studiile au arătat în mod tradițional că exercițiile aerobice sau cardio sunt cele mai eficiente.

Notă importantă: Înainte de a începe orice program nou de exerciții, consultați medicul dumneavoastră. Opriți imediat dacă simțiți durere.

Cercetările recente sugerează însă că un alt tip de activitate fizică merită inclus ca instrument eficient pentru prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale, relatează CNN.

Exercițiile care angrenează mușchii fără mișcare - precum genuflexiunile la perete și plankingul - ar putea fi cele mai bune pentru reducerea tensiunii arteriale, conform unui studiu amplu publicat în iulie 2023 în Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă.

Acest tip de antrenament este cunoscut sub denumirea de exercițiu izometric sau static, conform Mayo Clinic. Acțiunea musculară izometrică apare atunci când mușchii se contractă, dar nu își schimbă lungimea vizibil, iar articulațiile implicate nu se mișcă, facilitând stabilitatea corpului. Exercițiile izometrice pot fi realizate cu greutăți sau fără, bazându-se doar pe greutatea propriului corp.

"În general, antrenamentul prin exerciții izometrice este cel mai eficient mod de a reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică", a declarat coautorul studiului, Dr. Jamie O'Driscoll, într-un comunicat de presă. El este lector în fiziologia cardiovasculară la Școala de Psihologie și Științe ale Vieții de la Universitatea Canterbury Christ Church din Anglia.

Studiul a constatat că, printre antrenamentul de interval de înaltă intensitate (HIIT), exercițiile izometrice, exercițiile aerobice, antrenamentul dinamic de rezistență și o combinație a ultimelor două, exercițiile izometrice au dus la cele mai mari reduceri ale tensiunii arteriale.

„Reducerile tensiunii arteriale după antrenamentul aerobic au fost de 4,49/2,53 mmHg; 4,55/3,04 mmHg după antrenamentul dinamic de rezistență; 6,04/2,54 mmHg după antrenamentul combinat; 4,08/2,50 mmHg după HIIT; și 8,24/4 mmHg după antrenamentul prin exerciții izometrice”, potrivit unui comunicat de presă.

Este important de menționat că, în ciuda eficienței exercițiilor izometrice pentru reducerea tensiunii arteriale, alte schimbări de stil de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă echilibrată și reducerea consumului de sare, sunt la fel de importante. Este recomandat să consulți un medic înainte de începerea oricărui program nou de exerciții fizice și să oprești imediat dacă simți durere.

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a determina exact de ce exercițiile izometrice ar putea fi mai eficiente pentru reducerea tensiunii arteriale decât alte tipuri de antrenament, au spus autorii studiului.

Aceste constatări ar trebui să informeze viitoarele ghiduri referitoare la exercițiile pentru gestionarea tensiunii arteriale, au concluzionat autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel