EXCLUSIV: ONG-urile anti-Roșia Montană care au confirmat că sunt finanțate de Soros
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Protest Roșia Montană
Protest Roșia Montană

Un articol recent apărut în presă spune că miliardarul american de origine maghiară George Soros a stimulat protestele anti-Roșia Montană. El ar fi susținut cu sume imense mai multe ONG-uri româneşti, prin fundaţiile pe care le controlează. Șeful SIE vorbește despre cetățeni străini care fac lobby împotriva proiectului, în timp ce conducătorul Comisiei SIE din Parlament transmite clar că ONG-urile din România finanţate de Soros au rol de “catalizator” al protestelor din Piaţa Universităţii. DC News a luat legătura cu cele mai înverșunate organizații care contestă proiectul minier, iar marea majoritate a confirmat că, de-a lungul timpului, a primit finanțare din partea fundațiilor controlate de George Soros.

Lista ONG-urilor finanțate de Soros

În Evenimentul Zilei a apărut, duminică, un articol care spune că "marele jucător de bursă, George Soros, a premeditat acţiunile de astăzi, finanţând un lung şir de ONG-uri româneşti prin fundaţiile pe care le controlează: Open Society Institute, CEE Trust, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia pentru Parteneriat". Același material transmite că cele mai vocale ONG-uri de la protestele contra proiectului minier se află şi pe primele locuri în clasamentul generozităţii miliardarului american cu origini maghiare.

DC News a luat legătura cu toate organizațiile invocate de Evenimentul Zilei, iar răspunsurile primite din partea reprezentanților acestora sunt extrem de interesante.

Centrul de Resurse Juridice

În materialul invocat se arăta că Centrul de Resurse Juridice ar fi fost finanţat de CEE Trust şi de Fundaţia pentru Parteneriat cu 249.000 de dolari, începând din anul 2008. Iată ce ne-a transmis Georgiana Iorgulescu, director executiv CRJ:

"1. Centrul de Resurse Juridice a fost finanțat de către CEE Trust în perioada iunie 2008 - iulie 2010 cu suma de 148.000 USD, iar co-finanţarea a fost de 12.000 USD. Proiectul a vizat dezvoltarea abilităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi ale jurnaliştilor de investigaţie de la nivel local şi regional de a monitoriza persoanele şi procedurile administraţiei publice locale pe 7 domenii de interes.

2. CRJ nu a încheiat niciun alt contract cu CEE Trust. A fost, în schimb, partener, într-un proiect al Fundaţiei «Pentru Voi» intitulat «Stop discriminării persoanelor cu dizabilităţi mintale». A încasat ca şi partener de proiect suma de 8.300 USD și a co-finanţat cu suma de 2.000 USD. Perioada proiectului a fost între aprilie 2010 şi ianuarie 2011.

3. CRJ nu a avut niciun contract direct cu Fundaţia pentru Parteneriat, ci doar un contract de parteneriat, cu aplicantul principal Fundaţia «Terra Mileniul III», în anul 2007. Valoarea contractului de parteneriat a fost de 6.000 RON şi a vizat acţiuni privind accesul la informaţii publice".

ActiveWatch 

Despre Asociaţia de Monitorizare a Presei s-a scris că ar fi primit de la CEE Trust peste 170.000 de dolari, în perioada martie 2007- februarie 2012, pentru Programul «FreeEx»". Teodor Zăbavă, coordonator de comunicare al ActiveWatch, ne-a răspuns:

"Suma acordată de CEE Trust pentru proiectele câștigate prin concurs de ActiveWatch ca aplicant principal este de 194.250 de dolari. De asemenea, ca parteneri, ne-au revenit 12.050 de dolari, în cadrul a două proiecte".

Iată lista proiectelor pentru care ActiveWatch a primit finanțare din partea CEE Trust:

1. Proiectul "Alegerile pentru Parlamentul European - Eurobarometrul discursului electoral" - 16.790 de dolari primiți din partea CEE - Trust, în perioada octombrie 2007 - februarie 2008.

2. Proiectul "Transparența fondurilor europene în România" - 65.500 de dolari primiți din partea CEE Trust, în perioada 2007 - 2008.

3. "Studii de caz în etica jurnalistică" - 2.000 de dolari primiți din partea CEE Trust, în perioada iunie 2008 - octombrie 2009.

4. Cel mai bine finanțat proiect al ActiveWatch a fost "Întărirea capacității instituționale", pentru care CEE Trust a alocat 99.910 dolari, în perioada 2010 - 2012. În răspunsul ActiveWatch se arată că scopul proiectului a fost întărirea capacității instituționale, de comunicare și de fundraising. Cei aproape 100.000 de dolari au fost cheltuiți pe "o serie de training-uri și teambuilding-uri pentru personalul și voluntarii organizației, pe refacerea strategiei organizaționale și de comunicare, a website-ului, realizarea blog-ului, elaborarea cursului MediaSIS - Competențe media și digitale pentru cadrele didactice. Membrii echipei au fost sprijiniți financiar să participe la cursuri de specializare, inițiere și calificare, care le erau necesare".

5. "For Strenger Voices: Reinforcement for Platform for Bucharest ActiveWatch" - 10.050 de dolari primiți din partea CEE Trust, în perioada 2008 - 2012.

Mișcarea Civică Miliția Spirituală

Despre Mișcarea Civică Miliția Spirituală s-a scris că ar fi primit de la CEE Trust suma de 105.000 de dolari, începând cu octombrie 2011. Iată cum stau lucrurile:

1. În perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Mișcarea Civică Miliția Spirituală a desfășurat un proiect intitulat "Geografia activismului tinerilor din România", finanțat de CEE Trust (Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe) cu suma de 30.000 de dolari.

2. Mișcarea Civică Miliția Spirituală a desfășurat în perioada 01.06.2012 - 30.09.2013 un proiect intitulat "CRIM-Imagination is Power". Finanțarea proiectului, realizată din fonduri CEE Trust în valoare de 75.000 de dolari. Scopul principal al proiectului a fost acela de a-i face pe tinerii cetățeni să-și utilizeze creativitatea și imaginația spre a juca un rol mai activ în societate, de a învăța cum să fie parte în procesul de luare a deciziilor și de a ști cum își pot revendica spațiile publice destinate dialogului.

Fundația Principesa Margareta a României 

În perioada iunie 2007- iunie 2009, Fundaţia Principesa Margareta a primit de la CEE Trust, fundaţie controlată de Soros, nu mai puţin de 300.000 de dolari, se arăta în materialul invocat anterior. Iată răspunsul primit din partea FPMR:

"Fundaţia Principesa Margareta a României a dezvoltat, in perioada 2007-2009, proiectul «ONG-urile în viaţa comunităţii locale». Acest proiect a beneficiat, pentru implementarea sa şi oferirea de granturi către 15 ONG-uri româneşti, de o finanţare de 300.000 de dolari din partea organizaţiei «Trust for Civil Society for CEE»".

Terra Mileniul III

Terra Mileniul III este un ONG despre care s-a scris că în ultimii cinci ani a încasat peste 200.000 de dolari de la CEE Trust şi Fundaţia pentru Parteneriat. Lavinia Andrei, președinte Terra Mileniul III ne-a spus:

"Da, am obținut finanțări pentru proiectele noastre de la toți finanțatorii care au operat și operează legal pe teritoriul Romaniei, inclusiv de la CEE Trust și Fundația pentru Parteneriat, pentru următoarele proiecte: «Un pas nou pentru TERRA Mileniul III»; «Monitorizarea utilizării durabile a Fondurilor Structurale și a Fondului de Coeziune în România» și «Gândește politici verzi!»".

Pe lista ONG-urilor finanțate de George Soros mai apăreau:

  • - Societatea Academică Română, condusă de Alina Mungiu Pippidi, care ar fi primit începând cu 2007 aproximativ 350.000 de dolari din partea CEE Trust;
  • - Alburnus Maior: "Alburnus Maior, în 2002, prin due diligence-ul vorbitorilor de limbă engleză, membri ai reţelei Soros, a obţinut de la filantropul american suma de 216.000 de dolari. În 2005, sponsorizările au fost mai costelive la conţinut: doar 1.000 de dolari. În 2006, Alburnus Maior a primit bani în două ture: 16.000 de dolari și 18.000 de dolari. În 2007, suma de 41.000 de dolari, la care se mai adaugă 11.000 de dolari donați către Alburnus Maior, prin fundaţia lui Soros din România", se arată în articolul din Evenimentul Zilei.

Aceste două ONG-uri nu au răspuns însă solicitării DC News de a-și prezenta propriile puncte de vedere.

SIE, despre ONG-urile finanțate de Soros

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la finalul audierii în Comisia parlamentară de control, că în subiectul privind Roşia Montană au fost implicate atât guverne străine, cât şi "entităţi", "mijloace de presă" sau cetăţeni străini care au făcut lobby pentru sau împotriva proiectului. El a arătat că "există acţiuni foarte directe de blocare a proiectului, care sunt legate sigur şi de preocupări ecologice – sunt convins –, dar care sunt legate şi de anumite interese", adăugând că, în general, ţările implicate împotriva proiectului sunt cele vecine. Meleșcanu a prezentat Comisiei "informaţii despre alţi cetăţeni (străini, n.r.) care au avut un interes în activitatea de lobby".

Tot marți, șeful Comisiei SIE din Parlament, Mihăiţă Calimente, a spus că ONG-urile din România finanţate de omul de afaceri George Soros au un rol determinant, de “catalizator”, al protestelor din Piaţa Universităţii împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

„Având în vedere că domnul George Soros se situează pe o parte clară a baricadei, împotriva acestui proiect, am observat că această părere a finanţatorului şi-au însuşit-o şi ONG-urile care au primit finanţare de la George Soros”, a transmis Mihăiță Calimente, citat de gandul.info.

Cernea vede o teorie a conspirației

Deputatul Remus Cernea a catalogat declarația lui Mihăiță Calimente ca fiind o falsă teorie a conspirației prin care șeful comisiei parlamentare de control a SIE încearcă să dezinformeze opinia publică.

"Dl Mihăiță Calimente doar încearcă să dezinformeze opinia publică. Aceasta teorie a conspirației am mai întâlnit-o și la alte persoane, dar ea nu se bazează pe niciun fel de fapte. Oamenii care protestează împotriva proiectului de la Roșia Montană o fac din rațiuni de conștiință, iar aceste proteste și aceste atitudini împotriva proiectului sunt foarte vechi și vin din foarte multe zone, și din zona Academiei Române, și din zona foarte multor organizații de experți în protejarea patrimoniului, și din partea Bisericii Ortodoxe, și din partea Bisericii Catolice, și din partea Bisericii Greco-Catolice, a Bisericii Unitariene ș.a.m.d. Vin și dinspre alte ONG-uri, care apară drepturile omului sau mediul. Așadar, obiecțiile vin din foarte multe direcții. Dacă dl Calimente își închipuie că toți acești oameni fac parte dintr-o conspirație uriașă plătită de cineva, e cât se poate de naiv. Nu, dl Calimente nu are argument pentru a susține proiectul minier de la Roșia Montana și atunci încearcă o strategie arhi-cunoscută, de decredibilizare a protestatarilor”, a transmis Remus Cernea, citat de pesurse.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel