Data publicării:

EXCLUSIV: Daniel Morar, propunerea lui Traian Băsescu pentru Curtea Constituțională

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Președintele Traian Băsescu vine cu o surpriză pentru Curtea Constituțională. Daniel Morar, Procurorul General interimar, îl va înlocui pe  Axinte Gaspar în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Mandatul lui Daniel Morar la Curtea Constituțională este de nouă ani, iar mandatul acestuia va începe în luna iunie.

UPDATE:

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 25 martie a.c., Decretul de numire a domnului Daniel-Marius Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013", informează Administraţia prezidenţială.

Mandatele judecătorilor Axinte Gaspar, Aspazia Cojocaru și Ion Predescu urmează să expire în luna iunie. Până la sfârșitul lunii martie Parlamentul urmează să valideze nominalizările pentru Curtea Constituțională.

Dacă în cazul înlocuirii lui Ion Predescu și a Aspaziei Cojocaru lucrurile sunt clare, aceștia fiind înlocuiți, după cât se pare de Valer Dorneanu și Mon Pivniceru, În cazul lui Axinte Gaspar lucrurile erau neclare.

Judecătorul Axinte Gașpar a fost numit de către Ion Iliescu în 2004 judecător la Curtea Constituțională, astfel că Traian Băsescu are posibilitatea numirii unui judecător la CCR.

 Vezi configurația CCR

Potrivit noii configuratii a Curții Constituționale raportul de forte urmează să se mențină de 5 la 4, în favoarea PDL- Basescu. De menționat că al patrulea judecător, care ar putea fi contabilizat la USL, este de fapt Zoltan Puscas, numit de UDMR.

Președinție

 - Petre Lăzaroiu- numit de Traian Băsescu în 2008 şi reconfirmat în funcţie în 2010, mandatul expira in 2017

 - Augustin Zegrean- numit de Basescu în 2010, mandatul expriră în 2019

 - Axinte Gaspar- numit de Ion Iliescu în 2004. Daniel Morar este nominalizarea lui Traian Băsescu în judecătorului Axinte Gaspar.

 PDL

 - Ștefan Minea- numit de Camera Deputaților în 2010, mandatul expira în 2019

 - Iulia Motoc- numită de Senat în 2010

 USL

 - Tudorel Toader- numit de PNL la Camera Deputatilor, în 2006, mandatul expira în 2015

 - Aspazia Cojocaru- numită de Camera Deputaților, la propunerea PSD, în 2004

 - Ion Predescu- numit de Senat, la propunerea PSD, în 2004

Locul Aspaziei Cojocaru și al lui Ion Predescu vor fi luate de Mona Pivniceru și Valer Dorneanu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel