Data publicării:

Eve Arnold, unul dintre cei mai importanți fotojurnaliști, a murit

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Eve Arnold, un fotojurnalist de excepție care a călătorit în toată lumea și ale cărei subiecte au variat de la cei mai săraci oameni, până la Marilyn Monroe, a murit la 99 de ani, a declarat joi agenţia de fotografie Magnum.

Autor: Ana-Maria Anițoiu

Purtătoarea de cuvânt a agenției Magnum, Fiona Rogers, a spus că Eve a murit a miercuri într-un azil de bătrâni din Londra.

Născută în Philadelphia, în aprilie 1912, fiica unor imigranţi ruşi, Arnold a devenit interesată de fotografie în timp ce lucra într-un laborator foto.

După ce a făcut un curs de fotografie de şase săptămâni la New School for Social Research in New York , ea și-a început cariera în 1940, lucrând pentru publicaţii ca Picture Post, Time și Life, într-o epocă de aur a fotojurnalismului.

Subiecţii ei erau muncitori imigranţi, barmani din New York, pescari cubanezi şi nomazi afgani; celebrităţi ca Joan Crawford şi Elizabeth Taylor şi inclusiv figuri politice, precum:  Jacqueline Kennedy, Malcolm X şi Margaret Thatcher.

"Dacă eşti atent cu oamenii şi dacă le respecți intimitatea, aceștia îți vor oferi o parte a persoanei lor pe care să o poți utiliza", a spus ea într-un interviu pentru BBC, în 2002.

Cele mai celebre fotografii ale ei includ portrete ale lui Monroe - atât vulnerabilă, cât şi fermecătoare – realizate timp de un deceniu, colecționate în albumul său, intitulat "Marilyn Monroe: O apreciere".

"Temele apar din nou și din nou în munca mea", a spus Arnold. "Am fost săracă şi am vrut să fac un documentar despre sărăcie, am pierdut un copil şi am devenit obsedată de naşteri; am fost interesată de politică şi am vrut să ştiu cum ne afectează vieţile, sunt o femeie, așa că am vrut să aflu mai multe despre femei."

Arnold a fost angajată la agenţia Magnum în 1951 - prima femeie admisă de cooperativă – după ce imaginile ei de la spectacolele de modă din Harlem au atras atenţia fotografului Henri Cartier-Bresson.

Arnold s-a stabilit la Londra în anii 1960, când lucra pentru revista Sunday Times şi alte publicaţii. În anii 1970 a fotografiat și a filmat familia aflată la putere din Dubai "Behind the Veil", şi a fost unul dintre primii fotografi americani care au lucrat în China.

Fotografiile ei au fost expuse în primul său spectacol solo, la Muzeul Brooklyn în 1980, şi publicate cu titlul "În China." Alte volume semnate de ea au fost intitulate "În America" ​​şi "Great British."

Materialele ei au fost expuse la Britain's National Portrait Gallery și au fost subiectul unui show retrospectiv la Barbican, în Londra, în 1996.

Arnold a fost un membru al Societăţii Regale de Fotografie şi în 1995 a fost numită Maestru Fotograf de Centrul International de Fotografie din New York.

În 2003 a fost numită ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, de către Regina Elisabeta a II-a, pentru serviciile de fotografie, iar în 2009 a primit un premiu pentru întreaga carieră în cadrul Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie.

Divorţată de soţul său Arnold Arnold, ea a lăsat în urmă u fiu, Frank, şi trei nepoţi. Detaliile funerare nu sunt încă disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel